© BELGA

Van Overtveldt: “Accijnsaanpassing op alcohol moet bespreekbaar blijven”

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) vindt dat accijnsaanpassingen op tabak en alcohol bespreekbaar moeten zijn bij de begrotingsonderhandelingen. “In Israël is vorig jaar de accijns op alcohol verlaagd en er was een beduidende toename van de inkomsten”, zegt hij na een overleg met zijn Israëlische ambtgenoot Moshe Kahlon.

Begin dit jaar bleek dat de inkomsten uit accijnzen op alcohol en tabak in België tegenvallen. Het gaat om minder inkomsten die in de honderden miljoenen euro lopen. Johan Van Overtveldt stelde toen al dat de accijnsverhogingen een negatief effect op de inkomsten hebben en suggereerde dat lagere tarieven geen taboe mogen zijn. De minister botste op verontwaardigde reacties bij CD&V en Open Vld. “De daling van de inkomsten bewijst net dat het ontradingsbeleid succes heeft”, zei minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

Over durven praten

“In Israël hebben ze vorig jaar de accijnzen op alcohol verlaagd en daarna is een groot stuk van de illegale handel verdwenen”, zegt Van Overtveldt na zijn gesprek met Moshe Kahlon. “Als hogere accijnzen ervoor zorgen dat het excessief gebruik daalt, ben ik de eerste om dat toe te juichen. Maar als je merkt dat het gebruik daalt, maar niet volgens verwachting, en dat de inkomsten veel meer dalen, moet je daar toch over durven praten.”

Van Overtveldt overlegt komende week met zijn Luxemburgse collega over de accijnspolitiek.