© BELGA

Vier terroristen mogen geen Belg meer zijn

Sinds 2009 zijn er vier veroordeelden wegens terrorisme de Belgische nationaliteit kwijtgespeeld. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-kamerlid Nahima Lanjri heeft opgevraagd bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Het gaat om een Tunesiër, een Marokkaan, een in Algerije geboren Tunesiër en nog een man van Marokkaanse oorsprong.

Liliana CASAGRANDE/Nancy VANDEBROEK

Het afnemen van de Belgische nationaliteit in strafzaken gebeurt dus niet zo vaak, alhoewel de wet de laatste jaren enkele keren is verstrengd. “Naast de vier dossiers waarbij de nationaliteit is afgenomen wegens terrorisme, zijn er nog zes gevallen waar de nationaliteit is afgenomen wegens fraude”, legt Nahima Lanjri uit.

Het regende maandag politieke reacties nadat onze krant schreef dat Fouad Belkacem, in 2015 veroordeeld tot 12 jaar cel als leider en oprichter van de terroristische groep Sharia4Belgium, in de gevangenis van Hasselt getrouwd was. Daarmee zou hij willen voorkomen dat zijn Belgische nationaliteit wordt afgenomen en dat hij kan worden uitgeleverd aan Marokko.

LEES OOK: “Uitwijzing belet je eerder met kinderen dan met huwelijk”