Marij kookt Limburgs: “Suiker is zelfs overbodig”

Na een uurtje zwemmen ontbijt ik graag met iets warm om mijn lichaam weer op temperatuur te brengen. Havermoutpap (het recept staat op de verpakking van Damhert) met wat kaneel en stukjes Jonagold-appel (het hele jaar door te koop in de supermarkt). Suiker is dan zelfs overbodig en de verse koemelk maakt het lekker romig want dat is volle melk. De vruchtenthee van blauwe bessenplantage Schijnwerkers bevalt enorm. Ik hou niet van alle thee. Deze is lekker zoet en fruitig, zonder industrieel te proeven zoals die zakjes van Lipton. Je ziet de gedroogde bessen en hibiscus in het theemandje zwemmen, en dat proef je natuurlijk ook in de thee. Zoeten met honing kan, maar is totaal overbodig bij een fruitige thee, lijkt mij.

mw

Het middagmaal is een typisch Belgisch gerecht en toch op en top Limburgs. Voor mijn entrecote ben ik naar biohoeve Het Eikelenhof gereden in Neerglabbeek. Daar verkopen ze vlees van Limousin runderen die in het natuurgebied ‘De Brand’ tussen Kinrooi en Neerglabbeek grazen. Het vee eet sober van de kruidenrijke weides, in het natuurgebied is er immers geen bemesting van het grasland. De dieren worden biologisch afgemest, geslacht in het slachthuis van Genk en versneden bij een slager in Tongeren. De volledige keten is dus Limburgs. Om het vlees vers te houden, wordt het diepgevroren verkocht. De lap entrecote is groot, meer dan 300 gram, een pan vol. Genoeg voor twee man. In melkerijboter van Lilac krijgt het vlees smaak. We hebben geen frituurpan dus we maken er gebakken aardappeltjes bij, Limburgse patatjes van de hoevewinkel Pannenbakkershof in Bree. Voor de garnituur ben ik de moestuin van mijn mama gaan plunderen: wat jonge sla van onder haar plastic tunneltje, de eerste radijsjes en een pijpajuintje. Mayonaise kan ik perfect zelf maken, maar de tijd ontbreekt. Het is er van Damhert uit Heusden-Zolder en de smaak evenaart de verse mayo.

Voor het vieruurtje laat ik mij verleiden door Hasseltse speculaas. Die was vers toegekomen in de winkel van Lekker Limburgs in Hasselt. Daar vind ik ook Maes koffie van de ambachtelijke branderij uit het land van Loon. Het zijn twee erkende streekproducten. Peter Nulens van Lekker Limburgs drukt mij op het hart om duidelijk te maken dat niet elk regionaal product een erkend streekproduct is. Aan zo’n erkenning hangen voorwaarden. Het product en de grondstoffen moeten uit de streek komen en daar worden verwerkt, volgens de streektraditie. Om erkend te worden, moeten de producten minimaal 25 jaar bestaan.

De Hasseltse koffiebranderij is al meer dan een halve eeuw oud. De firma is nog altijd in familiebezit, onder leiding van de kinderen van Frans Maes. De Meestermengeling is een pittige koffie met een typisch Limburgs accent. Ik zet ‘m nog op de oude manier, klassiek opgieten met filter. Het hele huis geurt als vanouds. De Hasseltse speculaas oogt keihard, maar de dikke koek is vanbinnen heerlijk zacht.

Omdat het avondmaal snel moet gaan, heb ik verse aspergesoep gekocht bij mijn neef Danny die asperges teelt. Traiteur Leon kookt de soep en verdeelt ze in porties van een halve liter, ideaal voor twee personen. De lekkerste boterhammen, dat vind ik toch, zijn er van vers brood met melkerijboter en oude kaas. Vroeger had Bocholt nog een melkerij. Intussen is er enkel nog een melkerijwinkel maar de kazen rijpen wel nog in de oude fabriek. De oude Bocholter kaas heeft een geweldig krachtige smaak. Dat is mijn favoriet. Bij Catharinadal in Achel heb ik nog een kruidige jonge kaas meegebracht, veel romiger en zachter van smaak dan zo’n oude. Het assortiment in de winkeltoog is groot. Ik heb gekozen voor een bijzonder smaakje: gember-mierikswortel.

Bakker Knapen bakt nog van die stevige broden vol granen. Brood met een verhaal. Zo staat op de broodzak. Het Kristoffelbrood is een eigen creatie met boekweit, rogge, tarwe, haver en… kristoffelbier van brouwerij Martens in Bocholt. Het geeft het ronde granenbrood een eigen karakter.

Eten

-Ontbijt

Warme havermoutpap (Damhert) met verse koemelk van Tievishoeve en stukjes Jonagold-appel (supermarkt) met kaneel

Thee van vruchtenmix blauwe bessenplantage Schrijnwerkers

-Middagmaal

Biefstuk van Limousin-rund van het Eikelenhof

Gebakken aardappeltjes van het Pannenbakkershof

Sla, radijsjes en pijpajuin uit moestuin van mama

Kraantjeswater

-Vieruurtje

Maes koffie met Hasseltse speculaas

-Avondmaal

Kristoffelbrood (bakkerij Knapen) met boter (Catharinadal) belegd met oude Bocholter kaas (Melkerijwinkel) en jonge kaas met gember-mierikswortel (Catharinadal)

Aspergesoep (teler Clauwers-traiteur Leon)

Kostprijs

- Havervlokken (500 gram), Limburgse prijs: 7,38 euro/kilo, Prijs in de supermarkt: 3,42 euro/kilo, Onze kostprijs: 3,69 euro, Verkoper: Damhert Heusden-Zolder in de supermarkt, Aantal afgelegde kilometers: 1.

- Kristoffelbrood, Limburgse prijs: 2,75 euro, Supermarktprijs: 1,45 euro. Verkoper: bakkerij Knaepen, Aantal afgelegde kilometers: 1.

- Verse hoeveboter, Limburgse prijs: 10,25 euro/kilo, Supermarktprijs: 8,86 euro/kilo, Onze kostprijs: 2,67 euro, Verkoper Catharinadal Achel, Aantal afgelegde kilometers: 24.

- Oude Bocholter, Limburgse prijs: 18,49 euro/kilo, Supermarktprijs: 14,90 euro/kilo, Onze kostprijs: 3,96 euro, Verkoper: Melkerijwinkel, Aantal afgelegde kilometers: 1 km.

- Jonge kaas met gember en mierikswortel, Limburgse prijs: 11,70 euro/kilo, Supermarktprijs: 15,90 euro/kilo (kaas met kruiden), Onze kostprijs: 2,11 euro, Verkoper Catharinadal Achel, Aantal afgelegde kilometers: 24 km.

- Aspergesoep, Limburgse prijs: 4,50 euro/liter, Supermarktprijs: 3,33 euro/liter (brik), Onze kostprijs: 2,25 euro, Verkoper: Aspergeteler Danny Clauwers Bocholt, Aantal afgelegde kilometers: 4 km.

- Verse volle melk, Limburgse prijs: 0,80 euro/liter, Supermarktprijs: 1,38 euro/liter. Onze kostprijs: 0,80 euro, Verkoper: Tievishoeve Opglabbeek, Aantal afgelegde kilometers: 36 km.

- Jonagold appelen, Limburgse prijs: 1,19 euro/kilo Supermarktprijs: 1,19 euro/kilo, Onze kostprijs: 1,36 euro, Verkoper: supermarkt, Aantal afgelegde kilometers: 1 km.

- Thee vruchtenmix, Onze kostprijs: 3,59 euro, Kostprijs supermarkt: 40,67euro/kilo (Lipton), Verkoper: Familie Schrijnwerkers gekocht in de supermarkt, Aantal afgelegde kilometers: 44 km.

- Entrecote (320 gram), Limburgse prijs: 20,33 euro/kilo, Supermarktprijs: 15,95 euro/kilo, Onze kostprijs: 6,51 euro, Verkoper: Het eikelenhof Neerglabbeek, Aantal afgelegde kilometers: 24 km.

- Aardappelen, Limburgse prijs: 0,65 euro/ kilo, Supermarktprijs: 1,20 euro/kilo, Onze kostprijs: 0,5 euro, Verkoper: Hoevewinkel Pannenbakkershof in Bree, Aantal afgelegde kilometers: 8 km.

- Mayonaise, Limburgse prijs: 16,3 euro/kilo, Supermarktprijs: 3,88 euro/kilo, Onze kostprijs: 4,89 euro, Verkoper Damhert Heusden-Zolder in supermarkt, Aantal afgelegde kilometers: 1 km.

- Hasseltse speculaas (400 gram), Limburgse prijs: 15 euro/kilo, Supermarktprijs: 5,08 euro/kilo, Onze kostprijs: 6 euro, Verkoper: Lekker Limburgs in Hasselt, Aantal afgelegde kilometers: 84 km.

- Maes koffie (100 gram), Limburgse prijs: 19,50 euro/kilo, Supermarktprijs: 12,70 euro/kilo, Onze kostprijs: 1,95 euro, Verkoper: Lekker Limburgs in Hasselt, Aantal afgelegde kilometers: 84 km.

600 kilometer

Om alle Limburgse producten te gaan kopen heb ik in een week tijd bijna 600 kilometer afgelegd. Natuurlijk ben ik maar één keer naar elke producent gereden vanuit Bocholt.

De totaalprijs van mijn aankopen is met 352 euro meer dan het dubbele van een normale week, maar de hoeveelheid is ook groter dan wat we met z’n tweeën in een week consumeren.

Wil u ook Limburgs eten?

Surf naar www.hartenboer.be en www.puurlimburg.be.

Lees meer over 'Koop lokaal'