© Toon Royackers

Eigenaar sloot pony’s en paard op in hete container zonder water

Het Vogel- en zoogdierenopvangcentrum heeft maandagnamiddag vijf pony’s en een paard meegenomen in een weide aan de Vinke Bemden in Helchteren. Alle dieren bleken ernstig ondervoed.

Toon ROYACKERS/Phillip PERGENS

“Eén paard en één pony waren zelfs opgesloten in een soort container-stal”, legt Rudy Oyen van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum uit. “Die was nog eens in twee compartimenten verdeeld, zodat de dieren slechts een halve container voor zich hadden. Het dak was bovendien helemaal niet geïsoleerd, waardoor de temperatuur binnen enorm kon oplopen. Als je dan ook nog weet dat er geen drinkwater en geen eten aanwezig was, dan begrijp je wel hoe schrijnend de toestand voor hen was. Bovendien stonden ze in hun eigen uitwerpselen, op een erg glibberige ondergrond. De arme dieren konden amper blijven staan op die schaatsbaan.”

Uitgebroken

Buiten liepen nog pony’s rond. “Zij hadden weliswaar water en wat meer bewegingsvrijheid. Maar voedsel was er amper aanwezig”, aldus Oyen. “Van de pony's kon je gewoon de ribben tellen, wat toch een duidelijk teken van ondervoeding is.”

De politie was maandagmiddag weer opgeroepen omdat de pony's waren uitgebroken. De voorbije weken was dat al een paar keer gebeurd, en telkens werd de eigenaar verwittigd. Zij werd al herhaaldelijk aangemaand om maatregelen te nemen. Telkens gingen de dieren immers ook eten van de landbouwgewassen in de omgeving. De pony's en het paard zijn in beslag genomen wegens het overtreden van de dierenwelzijnswet. Vermoedelijk hadden de pony's de voorbije weken gebraakt om zelf aan voedsel te geraken. De eigenares mag bovendien een GAS-boete voor loslopende dieren verwachten.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio