© BDW

Dit is de kersverse echtgenote van Fouad Belkacem

“Ik wens niet te reageren.” Dat is het enige wat Amina Ed Dauoi (24), de kersverse echtgenote van Fouad Belkacem, bij haar woning in Boom kwijt wilde over hun recente huwelijk.

ml/jvda/sare/phu

LEES OOK: “Uitwijzing belet je eerder met kinderen dan met huwelijk”

Fouad Belkacem en Amina Ed Daoui leerden elkaar kennen in de beginjaren van Sharia4Belgium. Zij dook eerder op in het onderzoek naar de organisatie. Ze fungeerde er als een soort boekhouder/penningmeester. Alle facturen en betalingen van Sharia4Belgium werden in haar opdracht uitgevoerd. Belkacem – alias Abu Imran – zette haar ook in als schrijfster van persberichten en campagneslogans, wegens haar goede kennis van het Nederlands.

Verder is er weinig bekend over mevrouw Belkacem, behalve dat ze eerder als verwoed blogster antisemitische pamfletten over de Palestijnse kwestie en kritiek op het Belgische integratiebeleid online zette. Bijvoorbeeld: “In de context van de 21ste eeuw is het niet evident om te kunnen spreken van integratie of assimilatie zonder dat je je ziel aan de duivel verkoopt.”

Al in 2011 ondernamen Belkacem en Ed Daoui een eerste poging om in Antwerpen te trouwen, maar de toenmalige districtsschepen weigerde die trouw te voltrekken. Amina – toen 19 – kreeg in dat jaar een zoontje van Belkacem: Osama, genoemd naar Osama Bin Laden de leider van Al-Qaida. In 2012 was er een tweede kind op komst en deed het koppel een nieuwe huwelijksaanvraag. Belkacem belandde toen in de cel. Hij eiste dat het huwelijk in de gevangenis voltrokken zou worden, maar dat werd opnieuw geweigerd. Pas enkele weken geleden kon het huwelijk in de gevangenis van Hasselt plaatsvinden. Het koppel was eerder al islamitisch getrouwd, waarbij een imam het huwelijk voltrekt.

Amina Ed Daoui heeft geen baan en zorgt voor hun drie kinderen. De jongste, een meisje van 14 maanden, werd tijdens Belkacems gevangenschap verwekt. Het gezin overleeft met steun van het OCMW van Boom en de kinderbijslag. Belkacem heeft ook een kind uit een ander huwelijk. Bovendien is hij de voorbije jaren met meerdere vrouwen religieus getrouwd.