© BELGAIMAGE

Bart Swings begint binnen handvol weken aan laatste rechte lijn richting Winterspelen

Over minder dan twee maanden staat Bart Swings opnieuw op het ijs. Trainingspartners voor de beste Belgische schaatser zijn in Hamar dan de Noren Sverre Lunde Pedersen, Havard Bökko en Sindre Henriksen.

Dat is een gevolg van de afspraken die Swings met de Noorse schaatsbond heeft gemaakt. Die samenwerking moet een half jaar later tijdens de Winterspelen van Pyeongchang leiden tot de eerste Belgische olympische schaatsmedailles in twintig jaar.

“Mijn trainer Jelle Spruyt gaat binnenkort nog overleggen met de Noren over de details van de olympische voorbereiding”, zegt Swings. In ieder geval zal in de maand na Hamar voornamelijk in Heerenveen worden getraind. Of Bökko daarbij voldoende niveau heeft is de vraag, want door een enkelbreuk heeft de bekendste Noorse schaatser in april een forse trainingsachterstand opgelopen, nadat hij al een seizoen wegens motivatieproblemen langs de kant stond.

De nieuwe samenwerking betekent ook dat Swings en Spruyt niet in augustus voor een trainingskamp naar de hooggelegen Amerikaanse ijshal in Salt Lake City gaan. Die stage was de laatste jaren juist goed bevallen. “In Salt Lake komen we tijdens het seizoen wel, voor een World Cup-wedstrijd”, berust Swings. De races ter plekke staan voor december op het programma.

Swings maakte vorige maand bekend dat hij zijn zo gewenste trainingspartners in Noorwegen had gevonden. Die zoektocht vormde nadat Team Victorie was opgedoekt een groot probleem. Bij Vicorie ontbrak het ook al aan betere stayers. In Pedersen heeft Swings een schaatser die op alle afstanden van vrijwel gelijk niveau is.

De student uit Leuven vertelt het nadat hij in Dijon zijn eerste skeelermarathon van het seizoen heeft gewonnen. Over de uitslag was nog enige verwarring omdat zijn medevluchter, de Fransman Ewen Fernandez, een betere tijd kreeg toegewezen terwijl Swings als eerste de eindstreep was gepasseerd. “Misverstand rond de transponder (een apparaat met chip dat de plek van de skaters registreert)”, veronderstelt Swings.

Op korte termijn richt Swings zich op het EK inline in Lagos (Portugal) en de World Games in Wrochlaw (Polen). Die voorbereiding valt te combineren met enige studieweken. Het accent ligt op de World Games, het evenement voor niet-olympische sporten waar ook sterke Colombiaanse tegenstanders zullen opdraven. Swings heeft goede herinneringen aan de editie van vier jaar geleden toen hij in Cali twee titels veroverde.

Volgens Swings is de conditie waarin hij verkeert beter dan vorig jaar. Toen gaf hij voor de wedstrijd in Dijon wegens een heupblessure forfait. Opgetogen twitterden hij en Spruyt vorige week dat de test van Ward Vande Capelle in het Energylab beter dan ooit was. “Het gaat om een fietstest, die ik elk jaar doe en waarbij zo’n beetje alles wordt gemeten. Het bleek dat ik er heel goed aan toe ben”, aldus nog Swings.