© Jozef Croughs
"Personeel kan bijleren in de foute kamer”
Peter Eycken is stafmedewerker van het opleidingscentrum en is nu al vier jaar bezig met het begeleiden van nieuwe medewerkers. In de zogenaamde foute kamer en het skills lab kunnen ze de dingen die ze niet goed (genoeg) kunnen of kennen nog eens opnieuw leren. “De opdracht van ons is om de personen die in het water vallen, terug boven te halen”, zegt hij.
De mensen die afstuderen horen hun technische vaardigheden te kennen. Het is echter vaak dat de afgestudeerden de meeste elementaire dingen niet hebben kunnen oefenen. “Of sommigen hebben zich een beetje weggestoken. Maar hier vallen ze gewoon door de mand”, zegt Eycken. “Allerhande technieken kunnen ze hier oefenen. Onze opdracht is om de personen die in het water vallen, terug boven te halen.”
Foute kamer
“De foute kamer is een patiëntenkamer waarin opzettelijk fouten zijn aangebracht: heeft de patiënt het juiste schoeisel aan, staat het bed in de laagste stand, is de alarmbel aangesloten in het stopcontact? En zo heb je er nog, maar ik ga ze natuurlijk niet allemaal verklappen.”
Er komen altijd twee mensen binnen: een verpleegkundige en een paramedicus, oftewel een kinesist, logopedist, ergotherapeut, … Op 10 minuten tijd krijgen zij de kans om de 20 fouten in de kamer te vinden. Daarbij moeten ze ook kunnen uitleggen waarom dat fout is. Achteraf krijgen ze dan van mij feedback. Na iedere deelnemer worden in de kamer andere fouten aangebracht, want ja, ik ken die trucjes ook hoor. De vorige vertelt de fouten aan de volgende. “
Pensioen
“Zelf ben ik hier al vier jaar mee bezig”, vertelt Eycken. “Wij zijn een van de eerste ziekenhuizen die zo’n skills lab hebben. Vooraanstaande ziekenhuizen zijn zelfs hier al eens komen kijken. Zelfs collega’s van de spoedafdeling komen naar me toe om een bepaalde techniek opnieuw te leren.” Ik doe het graag, maar weet je wat zo interessant is aan de job? Je blijft altijd bij, er ontgaat je bijna niets. Je moet weten, ik ben bijna gepensioneerd en ik ben wekelijks nog 3 uur bezig met wetenschappelijk werk.”
Hoofdpunten
Waarom dromen nuttig zijn en we ze ons soms glashelder kunnen herinneren
Hoelang slaapt de Limburger? Waarom slapen vrouwen slechter? En heeft een dutje zin?
Sluiswachter Maggy (58): “Werken in ploegensysteem haalde mijn slaapritme overhoop”
VIDEO. Help! Ik kan maar niet in slaap vallen: onze slaapexperte weet raad