Voerense burgemeester Broers: “ben ik opgelicht?”

Print
Voeren / Namur -

Huub Broers (N-VA), burgemeester van de Vlaamse gemeente Voeren, heeft donderdag voor de onderzoekscommissie Publifin toegegeven dat hij niet wist dat de aansluiting van zijn gemeente bij Publifin ervoor zorgde dat de Luikse intercommunale aan de Waalse voogdij ontsnapte en dat de aansluiting niets opleverde.

De hoorzitting met Broers startte in grote verwarring omdat de Vlaamse burgemeester verklaarde dat de aansluiting bij Tecteo (het latere Publifin/Nethys) - voor tien aandelen aan 49,58 euro - noodzakelijk was om te kunnen blijven rekenen op de diensten van de teledistributiemaatschappij Voo. “Het ging om de continuïteit voor het goed van onze inwoners. We hadden verschillende Vlaamse en Nederlandse zenders in het pakket bekomen. Door dat te stoppen zat de helft van de Voerenaars zonder kabel”, verzekerde hij.

De verbaasde Waalse parlementsleden konden hem uiteindelijk ervan overtuigen dat dit niet klopte. Uiteindelijk erkende Huub Broers dat zijn gemeente beroep had kunnen doen op de diensten van Voo, ook als Voeren zich niet bij Publifin aansloot. Hij gaf ook toe niet te weten dat de intercommunale door de aansluiting van Voeren ontsnapte aan de Waalse voogdij. De volksvertegenwoordigers twijfelden hieraan omdat deze informatie destijds reeds in de pers verschenen was.

“Ik heb geen enkele druk ondervonden of geld gekregen” om Voeren aan te sluiten bij Tecteo, herhaalde Broers, “maar gezien jullie uitleg hadden we dat beter niet gedaan”. “Ik was er echt van overtuigd dat dit noodzakelijk was om de kabeltelevisie te kunnen behouden. Ik heb vandaag veel geleerd en jullie hebben me op ideeën gebracht... Ben ik opgelicht? Dat is veel gezegd. Laat ons zeggen dat ik niet wist hoe alles in elkaar zat en dat ik er niet naar gevraagd heb”.

(belga)

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio