Plannen voor Tribune Zuid klaar, maar nog geen vergunning

Print
Sint-Truiden - Roland Duchâtelet hoopt dat de bouw van de nieuwe Tribune Zuid op Stayen nog dit jaar zal starten. Dat zei hij maandagavond in het sportdebat in Sint-Truiden, georganiseerd door HBvL en Hogeschool PXL. “Eens de goedkeuringen er zijn, kunnen de werken erg snel gaan”, zegt Marieke Höfte, die naast 2.000 supportersplaatsen, een grote kinderopvang en een resem extra kantoren zal stallen in het complex. Schepen Pascal Vossius nuanceert. “Het zal zeker nog meer dan een jaar duren voor de bouwvergunning afgeleverd kan worden.”

Roland Duchâtelet en Marieke Höfte plannen al enkele jaren een nieuw complex aan de spoorwegkant van Stayen, maar daarvoor is het al enige tijd wachten op het ruimtelijk uitvoeringsplan dat goedgekeurd moet worden door de Vlaamse Overheid. “Heikele punten in dat uitvoeringsplan zijn de hoogte van het complex en het feit dat het treinspoor dichtbij ligt. Maar het is gewoon nog een kwestie van tijd vooraleer we aan de slag kunnen”, zegt Marieke Höfte. 

Volgens Pascal Vossius, schepen voor Ruimtelijke Ordening (Open Vld), is het inderdaad nog wachten op de goedkeuring van het nieuwe ruimtelijke uitvoeringsplan. “Zolang deze goedkeuring er niet is en het openbaar onderzoek niet is afgerond, kan geen vergunning voor de bouw van een nieuwe tribune worden afgeleverd. De NMBS is door de nabijheid van de spoorweg betrokken partij. Achter de spoorlijn ligt bovendien een vrij grote sociale wijk, die ook gehoord moet worden. Realistisch gezien zal het zeker nog meer dan een jaar duren voor een bouwvergunning afgeleverd kan worden”, zegt Vossius.

Staanplaatsen

Wanneer Tribune Zuid er precies zal staan, is dus nog afwachten. “Maar eens we kunnen starten, zal het snel gaan. Net als bij Tribune Noord en West”, zegt Marieke Höfte. “Een half jaar na aanvang van de werken zullen we al met de afwerking bezig zijn.”
In Tribune Zuid zullen er vooral opnieuw staanplaatsen zijn. In totaal kunnen 2.000 fans van een wedstrijd genieten, van die 2.000 plaatsen zullen er maar 100 zitplaatsen zijn. “Hoe dat er dan precies zal uitzien? In harmonie met de rest van het stadion. We hebben geen zin in een kakofonie. Meer kan ik daar voorlopig niet over zeggen”, stelt Marieke Höfte.  

De supporters zijn alvast tevreden. ‘‘We hebben nu al een van de mooiste voetbaltempels van België, maar als die nieuwe tribune er komt zal Stayen helemaal af zijn”, vertelt Mario Lelièvre, voorzitter van supportersclub Grankanaria. De STVV-supporters stonden enkele jaren geleden altijd in de Zuid Tribune, maar deze werd bouwvallig verklaard. Nu staan ze aan de overkant en is de Zuid Tribune de bezoekerstribune geworden. “Ik denk wel dat iedereen staat te springen om terug naar de spoorwegkant te verhuizen. Die kant is nostalgisch voor de supporters.’’ 

Kindercrèche

Naast het sportieve gedeelte komt er een kinderdagverblijf op de eerste verdieping in de nieuwe tribune. “Mensen zullen er hun kind aan betaalbare prijzen naar de opvang kunnen brengen. In eerste instantie mikken we op  50 kinderen. Uitbreiding is mogelijk”, zegt Höfte. 

Naast een crèche blijft er nog flink wat ruimte over. “Hotelkamers hebben we meer dan voldoende, dat is geen optie meer. Maar we hebben nog wel heel wat extra kantoorruimte ter beschikking. Callexcell kan uitbreiden in de Zuid. Ook zijn er nog wat kleinere kantoren voor start-ups.”