Global Art slaat brug tussen Latijns-Amerikaanse en Europese kunst

Print
Tongeren - Tijdens de maand juni loopt de kunstexpositie 'Memories, light & shadow' bij Global Art , Maastrichterstraat 40 in Tongeren. Deze expo wordt gesteund door de Peruaanse ambassade.

Vier Latijns-Amerikaanse kunstenaars trekken de wereld rond met deze thema-expositie en kozen in België voor de samenwerking met de Tongerse organisatie Global Art. Vorige zondag opende de Tongerse Schepen van Cultuur Guy Schiepers deze expositie, waarbij reeds meer dan 220 kunstminnende bezoekers passeerden.Als kers op de taart bezochten ook de Ambassadeur van Peru , Gonzalo Gutiérrez en zijn echtgenote , alsook de culturele attaché van het Ministerie van Peru , Jorge Prieto ,deze expositie . Het werd een gemoedelijke ontmoeting tussen diverse culturen, waarbij er veel interesse voor de kunstwerken was.De Ambassadeur liet een boodschap achter waarin hij zijn grote waardering benadrukte voor Global Art , die volgens hem een brug slaat tussen de Latijns-Amerikaanse en de Europese kunst. Voor Global Art is dit een pluim voor het reeds meer dan vijf jaar lang internationale kunst brengen als vzw in Tongeren,.Begin 2017 vroeg de Mexicaanse kunstenaar Filiberto Montesinos aan Global Art of er interesse was om mee te werken aan dit project, waarbij ook andere Europese collega-kunstenaars welkom .

Voor Global Art is dit een mooie uitdaging, waarbij het internationaal karakter nog eens te meer bevestigd wordt. Filiberto Montesinos verwerkt in zijn pastelkleurige schilderijen heel wat emoties en herinneringen waarbij de olieverf steeds gemengd wordt met zand, wat zorgt voor een extra dimensie. Filiberto geeft zijn kijk op liefde, pijn, verlies en schoonheid.Meer kleurrijke schilderijen toont de Peruaanse Tani Vargas, waarbij haar roots tot uiting komen in het gebruik van vooral oranje-achtige tinten.De Peruaanse fotografe Natalia Zumarán , wonende in Duitsland, exposeert haar zwart-wit fotografie. Natalia laat haar lijnenspel sterk beïnvloeden door de juiste lichtinval. Architectuur vormt voor haar een geliefd onderwerp. Naast de zwart-wit kunstfoto's op alu-digibond toont Natalia ook werken op acrylglas.De keramiste Graciela Schwartz, geboren in Peru en wonend in Parijs, toont haar keramiek, zowel sculpturen als wandobjecten op klein formaat. In fel contrast zijn er de krachtige , kleurrijke schilderijen van de Limburgse kunstenaar Nitra Art, waarbij de dieren en portretten als het ware van het doek springen.

Denis Young Aluminium Art weet met zijn schilderijen op aluminium, gecombineerd met een ets-techniek en inktvulling, de bezoeker te overtuigen dat portretten niet volledig uitgewerkt moet worden om tot een spannend en volwaardig portret met een tikje mysterie te resulteren. Licht en schaduw versterken zijn schilderijen, die getuigen van een gedurfde techniek , waarbij Denis ook de abstracte richting niet schuwt.Meer emoties vind je bij de schilderijen van Matthijs Apner,waarbij licht een grote rol speelt. Een kind dat imaginair tussen de wolken schommelt, een oude vrouw die tot tranen toe bewogen wordt van vreugde, vele emoties worden weergegeven door Matthijs.Dat licht en glas een mooie symbiose vormen, laat Glassart Petrico zien in de glazen schalen, waarbij licht vrij spel krijgt om de kleuren van het glaskunstwerk te benadrukken. Tenslotte zijn er ook de humoristische slakken in composiet en brons van de Limburgse kunstenaar Roland Menten, alsook de werken van het bestuur van Global Art . Deze expositie is elke zaterdagnamiddag, zondagvoormiddag en donderdagvoormiddag geopend. Meer info: www.globalart.be globalart@telenet.be

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio