Rock am Ring hervat na evacuatie wegens terreuralarm

Print
Rock am Ring hervat na evacuatie wegens terreuralarm

Foto: AFP

Het Duitse festival Rock am Ring krijgt dit weekend dan toch nog een vervolg. Nadat het terrein vrijdagavond volledig werd ontruimd omwille van “concrete aanwijzingen” voor een mogelijke terroristische aanslag, geeft de politie de site in Nürburg weer vrij. Dat heeft de organisatie zelf bekendgemaakt op haar Facebookpagina.

De politie heeft in verband met een mogelijke terreurdreiging drie personen tijdelijk opgepakt. Volgens de speurders behoren ze tot de salafistische scene van de deelstaat Hessen. Maar ondertussen werd de mogelijke dreiging gerelativeerd, aldus de politie zaterdag. Het drietal werd zaterdagmorgen weer vrijgelaten. Volgens de eerste vaststellingen had minstens een van de personen via een van de deelnemende bedrijven toegang tot veiligheidsrelevante sectoren. Maar de politie had bij het doorzoeken van het festivalterrein geen verdachte voorwerpen gevonden.

Het festival verwelkomde dit jaar zo’n 90.000 bezoekers van over de hele wereld. Die werden vrijdag allemaal geëvacueerd uit het festivalterrein. Het programma werd afgelast.

Rock am Ring hervat na evacuatie wegens terreuralarm
Foto: AP

Concertorganisator Marek Lieberberg schreef op de festivalwebsite: “Dit is het nieuws waarnaar alle liefhebbers van Rock am Ring uitkeken. Een mogelijk acuut terreurgevaar kon na grondig onderzoek van het volledige festivalterrein niet hard gemaakt worden. De politie heeft het licht op groen gezet voor een hervatting van de opbouw van de podia.

Lieberberg dankte de bezoekers voor hun “ongelooflijk gedisciplineerd gedrag en de voorbeeldige samenwerking”. “We hebben hier ook een goed voorbeeld van onze cultuur gegeven”

De optredens zullen zaterdagnamiddag zonder vertraging beginnen, zei concertorganisator Lieberberg. Het ontruimde festivalterrein wordt om 13.30 uur weer geopend. Of enkele groepen die vrijdagavond niet konden spelen, toch nog zullen optreden, wordt onderzocht. “We gaan de mogelijkheden na om die optredens in te halen”, zei Lieberberg. Onder andere het optreden van Rammstein, een van de topacts van het festival, kon niet doorgaan.