© ss

Amerikaans laptopverbod lijkt effect te hebben op reizigersaantallen

Het verbod op laptops in de handbagage naar de Verenigde Staten lijkt te wegen op de reizigersaantallen van de vluchten vanuit de getroffen luchthavens. Dat zegt de internationale luchtvaartorganisatie IATA donderdag. Het Amerikaanse verbod, dat ook voor tablets en andere grote elektronische apparaten geldt, werd op 21 maart ingevoerd op vluchten vanop tien luchthavens in acht landen uit het Midden-Oosten en Afrika.

Het wereldwijde vluchtverkeer kende in april hoogdagen: de inkomsten per passagier per kilometer (RPK) stegen met maar liefst 10,7 procent. “Toch tonen enkele signalen aan dat passagiers de vluchten vermijden die door de maatregel worden getroffen”, zegt directeur-generaal van IATA, Alexandre de Juniac.

De RPK van de luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten daalden in maart met 2,8 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Volgens IATA gaat het om de eerste waargenomen daling “in minstens zeven jaar”. In april zagen de Midden-Oosterse maatschappijen hun verkeer wel stijgen met 10,8 procent, “maar in vergelijking met andere regio’s is de groei er minder dan het gemiddelde over vijf jaar”. Het laptopverbod “lijkt het luchtverkeer tussen het Midden-Oosten en de VS dus te doen afnemen”.

Het Amerikaanse ministerie voor de Binnenlandse Veiligheid overweegt ook om ook een verbod op laptops op vluchten uit Europa in te voeren.

Meer over Verenigde Staten