Drucker slaat dubbelslag in eerste rit Ronde van Luxemburg

De 30-jarige Jean-Pierre Drucker (BMC) heeft donderdag de eerste rit in lijn van de Ronde van Luxemburg (2.BC) gewonnen. De Luxemburger haalde het in een massaspurt van Timothy Dupont en de Est Aksel Nömmela, en dit na 172 kilometer tussen de hoofdstad van het Groothertogdom en Bascharage. Bert Van Lerbeghe werd vierde, voor Greg Van Avermaet. Drucker neemt meteen ook de gele leiderstrui over van de Franse proloogwinnaar Damien Gaudin, die nu op zes seconden volgt.

Na goed dertien kilometer vormde zich een kopgroep met drie renners. Dat waren thuisrijder Tom Wirtgen, de Fransman Fabian Doubey en de Duitser Raphael Freienstein. Ter hoogte van de tweede beklimming van de dag te Remerschen, na 68 kilometer koers, behaalden de drie vluchters hun maximale voorsprong van 5:39. Opnieuw pakte Luxemburger Wirtgen de meeste punten. Hij verzekerde zich zo van de rode trui als leider van het bergklassement.

Net voor het ingaan van de drie plaatselijke ronden haakte Wirtgen voorin af en hielden we met Doubey en Freienstein nog slechts twee leiders over. In het peloton bepaalden vooral de mannen van Armée de Terre, met leider Damien Gaudin in hun rangen, en BMC het tempo. Met nog twee ronden te rijden was de voorsprong van het duo teruggelopen tot anderhalve minuut.

Nog voor het ingaan van de slotronde versnelde Van Avermaet met Piet Allegaert in zijn wiel en meteen was dit het sein om de vroege vlucht ongedaan te maken. Iedereen maakte zich daarna op voor de massasprint. Hierin werd Drucker perfect naar voor gebracht door Van Avermaet, waarna de Luxemburger de maat nam van iedereen en zich meteen in het gele leidersshirt fietste.

Drucker: "Zelfs Van Avermaet wil werken voor mij"

"Dit is mijn eerste zege van het seizoen", straalde Drucker. "Het duurde lang, maar dat is eigenlijk niet verwonderlijk. Ik krijg niet zoveel kansen om voor mezelf te rijden. In deze Ronde van Luxemburg geniet ik wel wat bescherming en ik kan het dan ook nog eens afmaken in de spurt. In echte sprinters zoals Kittel of Greipel moet ik mijn meerdere erkennen, maar die zitten vandaag niet in het peloton."

"Ik heb normaal gezien geen trein voor mij. Nu dus wel", vervolgde de Luxemburger. "Zelfs iemand als Greg Van Avermaet wil voor mij werken. Ik moest het dan maar afmaken. De hele ploeg reed een schitterende koers. Morgen/vrijdag wacht ons al een zware etappe, maar ik vrees evenwel de rit van zaterdag. De ploeg zal wel willen werken voor mij, maar zaterdag kunnen we misschien de kaart van Greg Van Avermaet trekken. Die staat ook niet slecht geklasseerd. Iedereen zegt dat we de sterkste ploeg van het pak hebben, maar de Ronde van Luxemburg is pas afgelopen op zondag. Wie er dan op het podium staat met de gele trui is niet belangrijk, als het maar iemand van ons team is."

Morgen/vrijdag trekken de renners van Steinfort naar Walferdange voor een tocht van 178,4 kilometer. Onderweg zijn er zes hellingen in het traject opgenomen.