© ss

Ook in België krijgen we geweldig weer: “Warme en droge zomer in het verschiet”

We gaan een warmere en drogere zomer tegemoet. Dat heeft Météo France donderdag - op de eerste dag van de meteorologische zomer - voorspeld. Het instituut brengt al jaren seizoensverwachtingen, die doorgaans vrij betrouwbaar zijn. Op de weerkaarten ziet het er ook voor België heel rooskleurig uit.

nadb, mrra

De meteorologische zomer begint op 1 juni en eindigt op 31 augustus, in tegenstelling tot wat we op de schoolbanken leren. En volgens Météo France zal die periode over het algemeen warmer en droger zijn dan gewoonlijk. “Vooral vanaf midden juni en in juli”, zegt weerman Guillaume Séchet van BFM TV. “De trend zal waarschijnlijk afnemen in augustus.”

Ook in België betere temperaturen dan andere jaren

De kans is heel groot dat het zuiden van Europa in 2017 een stevigere zomer tegemoet gaat dan andere jaren. Er is 60 procent kans dat het weer voor de vakantiegangers en inwoners daar nog warmer en droger zal zijn. Enkel in het noordoosten van Europa en Rusland is er geen duidelijke stijging merkbaar.

De hetere temperaturen zijn niet alleen voorbehouden voor Frankrijk, ook België krijgt zijn portie van zonnig weer. Daar is de kans op een warmer en droger klimaat 50 procent. Over de regenval durven ze voor heel Europa nog niets te voorspellen.

© Météo France

Accuraat?

Maar als weersvoorspellingen van een aantal dagen ver al niet helemaal correct zijn, hoe kunnen meteorologen dan voorspellingen doen voor een volledig seizoen? “Dat hangt natuurlijk allemaal af van hoe precies een voorspelling is”, klinkt het bij Séchet. “Wij kunnen zeggen of een seizoen warmer of kouder, natter of droger zal zijn dan gemiddeld. Maar wij kunnen natuurlijk niet zien of het bijvoorbeeld op 14 juli zal regenen... Wij kijken naar een algemene tendens.” De conclusies die ze nu maakten, trokken ze op basis van de gemiddelde temperaturen in de jaren 1981-2010.

Abnormaal warm

Ook de maand mei was abnormaal warm. De gemiddelde temperatuur bedroeg 15,5 graden Celsius (normaal is dat 13,6 graden), de gemiddelde maximumtemperatuur was 20,5 graden (normaal 18,1 graden) en de gemiddelde minimumtemperatuur 10,3 graden (normaal 9,2 graden). Dat blijkt uit het maandoverzicht van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI)