© BELGAIMAGE

Hardnekkige drugsgebruiker uit Beringen veroordeeld tot 20 maanden cel

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft donderdag een 37-jarige man uit Beringen voor de productie en het dealen van GHB (vloeibare xtc) en voor het dealen van speed veroordeeld tot 20 maanden cel en 8.000 euro boete. De man is al meermaals voor de strafrechter moeten verschijnen.

In tal van onderzoeken blijft zijn naam opduiken. Hij kreeg van de rechtbank alsnog een kans om aan zijn problematiek te werken. Hij kreeg uitstel voor de volledige celstraf, behalve het uitgezeten deel in hechtenis en volledig uitstel voor de boete, als hij zich laat opnemen om af te kicken.

Tussen januari 2016 en 22 maart 2017 was hij in Beringen actief met GHB en speed. Volgens zijn advocaat zat de man al dertien jaren achter de tralies. Een huiszoeking leverde 250 ml vloeibare xtc op en wc-ontstopper om de GHB aan te maken.

Hij maakte ook amok in het Sint-Franciscusziekenhuis, waarna in zijn rugzak verdovende middelen werden aangetroffen. Sinds zijn 12 jaar is de man met drugs aan het experimenteren. De rechter noemde het een wonder dat hij nog in leven is.

De openbaar aanklager verklaarde in zijn vordering dat een celstraf geen oplossing is voor de man. Enkel een residentiële opname in een therapeutische instelling kan volgens het parket soelaas bieden. Die kans moet de man nu met beide handen zien te grijpen.

De verdediging sprak van een correct requisitoir.