© BELGAIMAGE

Limburgse politiezones informeren gebruikers van elektrische fiets

Van maandag 5 juni tot en met vrijdag 23 juni zullen alle politiediensten in Limburg gebruikers van een elektrische fiets voorlichten over de wettelijke verplichtingen. De politie zal de gebruikers ook bewust maken van de noodzaak om veilig gebruik te maken van wegen en fietspaden en steeds hoffelijk te blijven tegenover de andere weggebruikers. Dat meldt de gouverneur van Limburg, Herman Reynders (sp.a), in een persbericht.

De elektrische fiets is aan een snelle opmars bezig en wordt steeds belangrijker in het woon-werkverkeer. “Ook meer en meer oudere mensen maken gebruik van de elektrische fiets en kunnen hierdoor langer mobiel blijven”, zegt gouverneur Reynders. Om het verkeer zo veilig mogelijk te houden, besteden alle Limburgse politiezones de komende drie weken aandacht aan bestuurders van elektrische fietsen.

Elektrische fietsen kunnen onderverdeeld worden in drie categorieën. De eerste categorie, de fiets met elektrische hulpmotor, kan maximaal 25 kilometer per uur rijden met trapondersteuning. Voor deze categorie is geen minimumleeftijd, rijbewijs of verzekering vereist. Voor de tweede categorie, de gemotoriseerde fietsen, is de minimumleeftijd van 16 jaar en een verzekering vereist. De laatste categorie, de zogenoemde “speed pedelecs” kunnen tot 45 km per uur halen en vallen feitelijk onder de bromfietsen.

Vooral die laatste categorie willen de politiezones voorlichten. “Hier is namelijk een valhelm verplicht en is een rijbewijs voor een bromfiets of een rijbewijs B noodzakelijk”, zegt Reynders. “Bovendien moet deze fiets ingeschreven worden en is een nummerplaat dus verplicht.”

De bestuurders die niet voldoen aan de voorwaarden worden nog niet meteen bestraft. “We willen hen de wettelijke verplichtingen duidelijk maken”, zegt Nico Schrooten, dienst politie, veiligheid en openbare orde van de provincie Limburg. “Via flyertjes en extra informatie willen we het verkeer zo veilig mogelijk maken.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio