© vtm (archief)

Tot 6 jaar cel geëist voor invoer van grondstoffen voor drugslabo’s

De procureur eiste tussen 30 maanden en zes jaar opsluiting en geldboetes tot 18.000 euro voor acht mannen die in 2015 betrapt werden met hun handeltje in apaan, een grondstof om speed aan te maken. De chemicaliën werden aangekocht in China en via Griekenland naar België gebracht. Het spul werd gestockeerd in een woning in Maasmechelen.

ShDe

Op 14 april 2015 kreeg de politie een inlichting over verdachte handelingen aan een woning in de Industrielaan in Maasmechelen. In het holst van de nacht zouden er wel vaker bestelwagens ingeladen worden met grote vaten. De agenten onderschepte de rode vrachtauto met twee inzittenden. De tonnen die ze in de laadruimte hadden opgestapeld, verspreidden een sterke chemische geur.

Productie

Na de arrestatie van de chauffeur en zijn passagier, kwamen er nog meer verdachten in het vizier. Zo had een handlanger de opdracht gekregen om overige kartonnen dozen met apaan op te halen in de woning en drie kilometer verder te dumpen. Tijdens de huiszoeking werd er nadien echter nog wit poeder, tien gsm’s en een bidon van vijf liter met restjes amfetamine-olie aangetroffen. Of de mannen ook zelf drugs hebben gemaakt, kon volgens het openbaar ministerie niet aangetoond worden. “Wel staat vast dat zij door de aanvoer van chemicaliën een belangrijke schakel hebben vervuld in de productie van speed”, stelt het OM. Voor de acht verdachten werden celstraffen tussen 30 maanden en zes jaar geëist, naargelang hun aandeel in de feiten. Geldboetes kunnen oplopen tot 18.000 euro.

Leugendetector

Op het einde van de zitting, vroeg de leidinggevende het woord. “Ik eis een leugendetectortest, zodat ik brandhout kan maken van het pleidooi van de procureur. Er wordt zomaar zes jaar voor mij geëist terwijl er niets klopt van heel dit verhaal.” De rechter ging hier niet op in.

Op 15 juni komen de advocaten van de verdediging aan het woord.