© AFP

Tsjechische dirigent Jiri Belohlavek overleden

De Tsjechische dirigent Jiri Belohlavek is in de nacht van woensdag op donderdag overleden aan een slepende ziekte. Dat meldt het Tsjechisch Filharmonisch Orkest, dat hij sinds 2012 al voor de tweede keer leidde. Belohlavek werd 71 jaar oud.

Belohlavek werd in 1946 in Praag geboren en leidde vanaf 1972 verscheidene Tsjechoslovaakse orkesten tot hij in 1990-1992 dirigent werd van het Tsjechisch Filharmonisch Orkest. Vanaf 2012 kreeg hij opnieuw de leiding over het beroemdste orkest van zijn land. In januari werd zijn contract nog verlengd tot het seizoen 2021-2022.

De Tsjechische dirigent genoot echter ook internationale erkenning. Hij werkte samen met verscheidene internationale orkesten, waaronder die van Berlijn, New York, Boston, Londen en Parijs. Van 2006 tot 2012 leidde hij met veel succes het BBC Symphony Orchestra (BBC SO). Dat symfonieorkest binnen de Britse openbare omroep is een van de belangrijkste orkesten in het Verenigd Koninkrijk. Tijdens zijn periode bij de BBC SO dirigeerde hij ook drie keer de Last Night of the Proms.

In 2012 werd hij door koningin Elizabeth II geëerd, die hem de titel van commandeur in de Orde van het Britse Rijk toekende.

(belga)