© © Aleandro Biagianti/AGF/Aleandr

Europa zet licht op groen voor redding Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena

De Europese Commissie heeft met de Italiaanse minister van Financiën Pier Carlo Padoan een principeakkoord bereikt over de herstructurering van Monte dei Paschi di Siena (MPS). De oudste bank ter wereld zit al lang in hele slechte papieren.

Het akkoord werd bekendgemaakt door Margrethe Vestager, de Europese commissaris voor Mededinging. MPS zal een zogenaamde ‘preventieve herkapitalisatie’ ondergaan, op voorwaarde dat de bank grondig geherstructureerd wordt. Er mag volgens de Europese regels pas belastinggeld in een bank worden gepompt als die op lange termijn winstgevend kan blijven. Bovendien zullen de aandeelhouders en andere investeerders van MPS moeten bijdragen aan de redding. Alle noodlijdende kredieten moeten worden afgestoten.

Het principeakkoord moet nog worden goedgekeurd door de Europese Centrale Bank. De toezichthouder van de Europese financiële sector moet de garantie krijgen dat Monte die Paschi solvabel is, aan alle kapitaalvereisten voldoet en dat er effectief private investeerders gevonden worden om de noodlijdende kredieten op te kopen.

De Commissie legt nu samen met de Italiaanse autoriteiten de laatste hand aan de details van de redding van MPS. Commissaris Vestager spreekt van “een positieve stap voor MPS en de Italiaanse banksector”. De Italiaanse banken zijn al langer de grote zorgenkinderen van de Italiaanse economie en bij uitbreiding de hele eurozone.

(belga)