© BELGA

Dertig huiszoekingen in onderzoek naar winkels die materieel voor cannabisteelt aanbieden

De politie is donderdag binnengevallen op dertig plaatsen in ons land in een onderzoek naar een reeks winkels die gespecialiseerd materieel aanbieden voor cannabisteelt. Dat deelt het federaal parket mee. De politie nam twintig personen mee voor verhoor.

Het federaal parket spreekt van “een onderzoek naar de praktijken van een mogelijke criminele organisatie die als facilitator van drugsproductie zou optreden”. Geviseerd wordt een bvba, die officieel activiteiten ontplooit als tuinaanleg, advies, groot- en detailhandel in materiaal en tuinbouwproducten, organisatie van seminaries over tuinbouw, thuisverzorging van planten, enzovoort. De bvba baat winkels uit in Elsene, Jette, Marcinelle, Jambes en Genval.

“Uit de huidige stand van het onderzoek blijkt dat de voornaamste activiteit van de vennootschap er in werkelijkheid in bestaat alle zeer gespecialiseerde, voor de cannabisteelt noodzakelijk materiaal te koop aan te bieden”, zegt het federaal parket in een persbericht. Volgens het parket wordt ook advies verleend over het gebruik van het materiaal en het optimaliseren van de kweek, “onder het mom van haar officieel maatschappelijk doel”. Dit zou “al vele jaren in het hele land” aan de gang zijn.

Het onderzoek is in handen van de federale gerechtelijke politie (fgp) van Namen, die nauw samenwerkt met de fgp van Waals-Brabant, Brussel en Charleroi. Samen met collega’s uit andere arrondissementen voerden ze donderdag elf huiszoekingen uit in Brussel, vijf in Waals-Brabant, drie in Halle-Vilvoorde, twee in Charleroi, vijf in Namen, één in Leuven en drie in Antwerpen.

“Twintig personen werden meegenomen voor grondig verhoor. De onderzoeksrechter zal later beslissen over de eventuele handhaving van hun hechtenis”, zegt het parket.

(belga)