© BELGA

Nog geen uitspraak in dossier White Star vs. Lierse

De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft zich woensdag onbevoegd verklaard om te oordelen over de klacht van White Star Brussel tegen SK Lierse. De Brusselaars beweren dat de transfers van Mike Vanhamel en Aurélien Joachim naar de Pallieters onreglementair zijn verlopen.

White Star legde op 2 maart een klacht neer bij de KBVB naar aanleiding van de deelname van doelman Vanhamel aan de thuismatch van 26 februari tegen Roeselare op de slotspeeldag van de reguliere competitie in de Proximus League. “Maar de klacht is ook retroactief toepasbaar op alle wedstrijden waarvoor Vanhamel ingeschreven was op het wedstrijdblad”, klonk het bij de club van John Bico.

Aurélien Joachim en Mike Vanhamel sloten op 1 juli 2016 aan bij SK Lierse nadat ze hun contract bij White Star hadden laten ontbinden “wegens zware fouten in hoofde van de club-werkgever” (artikel 529 bondsreglement). De Pallieters verwezen naar de vonnissen van de Arbeidsrechtbank van Brussel in het najaar van 2016. White Star werd veroordeeld omdat het de lonen van Joachim en Vanhamel nog steeds niet had uitbetaald. Die inbreuk leverde de Brusselaars een door de KBVB opgelegde schorsing van sportactiviteiten op.

White Star hekelt dat het naar schatting zo’n 400.000 euro misliep door de transfers niet te kunnen realiseren. De Brusselaars vinden dat Lierse die transfersom nog moet betalen en stapten daarvoor al naar de burgerlijke rechtbank.

De Geschillencommissie Hoger Beroep is in eerste aanleg bevoegd om te waken over de regularisatie van een transfer, maar oordeelt dat dit dossier daar niet onder valt. De commissie stuurt het dossier door naar de Arbitragecommissie voor de Betaalde Sportbeoefenaar.