© REUTERS

Stoffelijk overschot van Brazilaanse legende Garrincha is verdwenen

In 1983 stierf de legendarische Braziliaanse voetballer Mané Garrincha op 49-jarige leeftijd. Hij werd begraven in de buurt van Rio de Janeiro, maar volgens zijn familie zijn de stoffelijke resten van de rechtsbuiten spoorloos.

Rosangela Stantos, een van de dochters van de tweevoudig wereldkampioen, bevestigde aan het Braziliaans persagentschap UOL dat het lichaam van haar vader vijf jaren geleden werd opgegraven zonder toestemming, toen haar tante moest worden begraven in de crypte van de familie. Sindsdien weet niemand waar de stoffelijke overschotten van Garrincha zijn. Bovendien werd een graftombe die de gemeente enkele meters ver had gebouwd ter ere van de Braziliaanse ster, beschadigd teruggevonden.

“We hebben geen flauw benul van wat er gebeurd is”, deed zijn dochter haar beklag nadat ze het kerkhof in Magé, op ongeveer 70 kilometer van Rio, had bezocht. “Het is schandalig hoe iemand zoiets onmenselijks zou kunnen doen.”

Manoel Francisco dos Santos, bijgenaamd Garrincha, overleed 34 jaar geleden ten gevolge van gezondheidsproblemen. Na zijn voetbalcarrière raakte hij verslaafd aan alocohol. Hij werd samen met vier andere leden van zijn familie begraven en liet dertien kinderen na bij drie verschillende vrouwen.

De dribbelkont is nog steeds een van de populairse Braziliaanse voetballers ooit. Hij won met de ‘Goddelijke Kanaries’ het WK in 1958 en 1962. Vooral het laatste WK ging de geschiedenisboeken in als het toernooi van Garrincha. Pelé viel tijdens het kampioenschap uit en Garrincha loodste de ‘Seleção’ quasi in zijn eentje naar de wereldtitel.

In Brasilia, de hoofdstad van Brazilië, is in 1974 een stadion vernoemd naar hem: Estádio Mané Garrincha.

(belga)