Zo raak je het gemakkelijkste aan een nieuwe job

Belgen die op zoek gaan naar een nieuwe job maken nog steeds het meest gebruik van de traditionele uitzendkanalen zoals de arbeidsbemiddelingsdiensten, spontane sollicitaties en uitzendkantoren. Gebruikmaken van digitale kanalen om een nieuwe werkplek te vinden, zit in de lift. Spontaan solliciteren blijft de meest efficiënte, zoals donderdag blijkt uit een studie van uitzendkantoor Randstad.

Randstad wilde van 11.000 mensen weten of ze het afgelopen jaar van job wilden veranderen en hoe ze dat effectief hebben aangepakt. Meer dan een op de drie (34 procent) zocht effectief naar een nieuwe uitdaging. Uiteindelijk vond 13 procent ook ander werk.

Maar Randstad wilde natuurlijk graag weten hoe ze die heroriëntatie hebben aangepakt. En wat blijkt, de Belgen rekenen nog steeds op wat het uitzendkantoor omschrijft als de traditionele kanalen. De arbeidsbemiddelingsdiensten VDAB, Forum en Actiris bleken het meest populair (56 procent), gevolgd door spontane sollicitaties (49 procent) en digitale kanalen (42 procent). Uitzendkantoren volgen al op ruimere afstand (37 procent), net zoals gedrukte advertenties (36 procent) en familie en vrienden (31 procent).

Spontaan solliciteren (18 procent) bleek uiteindelijk de beste keuze om effectief een andere job te vinden, gevolgd door de arbeidsbemiddelingsdiensten (15 procent) en uitzendkantoren (13 procent). Iets meer dan een op de tien (11 procent) van de respondenten wist een nieuwe job te bemachtigen via de digitale kanalen, zoals Linkedin en sinds dit jaar Google Careers.

“Ga op meerdere manieren op zoek naar een nieuwe job”, zegt arbeidsspecialist Jan Denys. “De pure digitale kanalen winnen duidelijk aan belang maar ze hebben nog geen overwicht. Nu ook Google actief is op deze markt zullen de digitale kanalen nog belangrijker worden. Toch zie je dat de informele, traditionele manieren, zoals spontaan solliciteren, nog steeds een zeer belangrijke manier blijven om werk te zoeken en te vinden. Daarom raad ik aan om zowel de informele als digitale kanalen te blijven hanteren”, aldus nog Denys.

(belga)