© REUTERS

Trump kondigt beslissing over klimaatakkoord donderdag om 21 uur aan

De Amerikaanse president Donald Trump zal donderdag om 21.00 uur Belgische tijd zijn beslissing kenbaar maken over het klimaatakkoord van Parijs. Dat heeft hij woensdag op Twitter gemeld, nadat hij eerder liet weten dat hij zijn beslissing in de komende dagen zou bekendmaken.

“Ik zal mijn beslissing over het akkoord van Parijs donderdag om 15.00 uur aankondigen in de rozentuin van het Witte Huis”, aldus de president, die zijn tweet afsluit met “MAKE AMERICA GREAT AGAIN”.

Trump kondigde al tijdens zijn campagne aan dat hij de VS wilde terugtrekken uit het akkoord, dat in 2015 werd ondertekend door 195 landen. Het akkoord, dat werd mogelijk gemaakt door een pact dat werd gesloten na bittere onderhandelingen tussen China en de VS, heeft als doel om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de opwarming van de aarde een halt toe te roepen.

Wat Trump nu juist zal beslissen is nog onduidelijk. Volgens ingewijden zou hij al beslist hebben dat hij de VS wil terugtrekken uit het akkoord, maar dat wil men binnen het Witte Huis niet bevestigen. Andere bronnen menen dan weer dat de president zich niet wil terugtrekken uit het akkoord, maar wel de engagementen van de VS zou willen onderhandelen.

(belga)