© AFP

“Als Amerika uit klimaatakkoord stapt, is het Europa’s plicht om te zeggen: zo gaat het niet”

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft de Amerikaanse president Donald Trump opgeroepen om niet uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. “Ik ben een transatlantieker. Maar wanneer de Amerikaanse president in de komende uren of dagen zal zeggen dat hij uit het klimaatakkoord wil stappen, dan is het de plicht van Europa om te zeggen: zo gaat het niet”, zei hij woensdag in Berlijn. Ook stelt de Luxemburger dat hij elke poging van de VS om handelsakkoorden af te sluiten met de EU-lidstaten apart, zal blokkeren.

Trump kondigde woensdag nog aan dat hij “zijn beslissing over het akkoord van Parijs in de komende dagen zal aankondigen”. Naar verluidt zou hij al beslist hebben dat hij de VS wil terugtrekken uit het akkoord, maar dat wil men binnen het Witte Huis niet bevestigen.

Juncker herinnerde woensdag aan de gevaren van de klimaatverandering. “Het gaat niet alleen over de toekomst van de Europese mensheid, het gaat vooral om de toekomst van de mensen in andere landen”, aldus de Commissievoorzitter. Hij herinnert eraan dat 83 landen gevaar lopen om van het aardoppervlak te verdwijnen, wanneer de strijd tegen de klimaatopwarming niet resoluut worden gevoerd.

Volgens Juncker zou het drie tot vier jaar duren vooraleer de VS uit het akkoord geschrapt zou kunnen worden. De idee dat je zo maar van het toneel kunt verdwijnen, is vals. “Niet alles wat in de wet of in de internationale verdragen staat, is ‘fake news’. Men moet zich daaraan houden.”

Juncker haalde volgens persagentschap Reuters woensdag ook uit naar het feit “dat de VS zeggen: we willen niet met jullie onderhandelen als Europese Unie, maar met elke lidstaat apart”, zo verwijzend naar mogelijke handelsakkoorden die Trump wil afsluiten. “We kunnen niet toelaten dat individuele akkoorden tussen de Amerikanen en individuele lidstaten plaatsvinden”, aldus Juncker, die aan Trump zijn bezorgdheden over diens protectionistisch standpunt rond handel heeft overgemaakt.

(belga)