© HBvL

DE KERN

“Bewonderenswaardig dat Vandeurzen zijn familieschat terug in de economie pompt”

Urbain Vandeurzen, Vic Swerts, Jan Toye en een twintigtal gerenommeerde en vermogende ondernemers stellen vandaag Smile Invest voor. Met dat risicokapitaalfonds willen ze de volgende vijf jaar investeren in een 15-tal innovatieve en beloftevolle bedrijven in de Benelux, om hen zo te helpen uitgroeien tot de nummer één of twee in hun sector. Laat ons duidelijk zijn: voor dit initiatief verdient Vandeurzen alle lof. Hij had de honderden miljoenen euro’s die hij bij de verkoop van zijn technologiebedrijf LMS opstreek hebberig tegen de borst kunnen drukken, er een eigen eiland of gepersonaliseerde privéjet mee kunnen kopen. En ja, de man heeft zich privé enige luxe veroorloofd. Maar dat hij nu een stuk van zijn familieschat terug in de economie pompt, siert hem. Dat hij dit samen met enkele gelijkgestemden doet, is ook bewonderenswaardig.

Yves Lambrix

Maar elk mooi verhaal heeft een keerzijde. In dit geval heet die de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen Gimv. Vandeurzen vertrok daar eind maart vorig jaar als voorzitter na een erg bewogen episode. Hij hoopte er de GIMV-overheidsaandelen te kunnen overkopen, maar de Vlaamse regering stak daar een stokje voor. Een doorzetter met aanzien à la Vandeurzen laat dat niet onverlet passeren. Of hoe verklaar je dat Smile Invest ondertussen al vier GIMV-medewerkers aan boord heeft gehaald. Eén van hen is Dirk Boogman, de Hasselaar die als voormalig CEO en voorzitter van het remuneratie- en benoemingscomité de Gimv als zijn broekzak kent. Een ander is Gimv-directeur Ivo Vincente, die voor Smile Invest de Nederlandse markt gaat prospecteren.

Keihard werken, een flinke portie verstand, veel lef, doorzettingsvermogen en eigengereidheid, het zijn enkele eigenschappen die een topondernemer typeren. Succesverhalen wekken vaak afgunst, maken zelden meer vrienden dan vijanden. Dat geldt zeker voor Urbain Vandeurzen. Meer dan eens openlijk gelauwerd, even vaak off the record versleten voor zonnekoning. Laten we hopen dat persoonlijke vetes, afrekeningen en haantjesgedrag zich niet gaan richten tegen Smile Invest. Het is immers niet belangrijk wie de pluimen op zijn hoed steekt, wel dat er pluimen zijn zodat groeibedrijven alle kansen krijgen en duurzame jobs kunnen creëren. “It’s the economy, stupid!” zei de Amerikaanse presidentskandidaat Bill Clinton in 1992. Zou het niet goed zijn dat we die woorden een kwarteeuw later kunnen vervangen door “It’s the economy, smile!” Laten we hopen dat politici, werkgeversorganisaties en vakbonden, investeringsmaatschappijen en lobbyisten Vandeurzen & co dit gunnen. Daar wordt tenslotte iedereen beter van.