vanmechelen op woensdag

Liever hump dan Trump

The Beast has gone, en dat was meteen zijn finest moment tijdens de hele trip. Als een zwerm nanobots uit de nieuwste ‘Alien’-film ‘Covenant’, trok de Amerikaanse president vorige week door Europa. Handenknijpend, mensen uit de weg duwend of naar hem toe sleurend, doof en brutaal. Toen Air Force One the Beast terug naar de Verenigde Staten vloog, verdween prompt de smog die hem overal begeleidt en konden we ons opnieuw focussen op interessante zaken.

Koen VANMECHELEN

Een daarvan was zonder twijfel dat er in Tongeren kaakresten van een dromedaris zijn gevonden. Daterend uit de Romeinse tijd. De tweede kameelachtige die ooit op Belgisch grondgebied is gevonden. Wat deed zo’n woestijndier in onze contreien toen Vlaanderen nog voornamelijk een moeras was, en Tongeren een lichtpuntje op de weg naar Boulogne?

Wel, los van het feit dat de Romeinen wisten dat een kameelachtige een straf lastdier is dat tegen een stoot kan, dit: een dromedaris was nooit een dier dat bij een woestijn en een piramide hoorde. Kameelachtigen komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika, waar ze 40 tot 50 miljoen jaar geleden evolueerden tot hun grootste diversiteit. De soort kon zelfs tot 3,5 meter hoog worden. Een bultreus. Kameelachtigen verspreidden zich tientallen miljoenen jaren geleden naar een mensloos Zuid-Amerika en via de Beringstraat verder naar Azië. Zo’n achtduizend jaar geleden verdwenen ze samen met het paard uit Noord-Amerika. Moeder Natuur gaat er soms stevig met de borstel door.

Hun nazaten vandaag zijn de dromedaris uit Noord-Afrika en Zuidwest-Azië en de kameel uit Centraal-Azië, de befaamde camelus bactrianus. In Zuid-Amerika verspreidden de kameelgenen zich en vormden ze lama’s, alpaca’s, guanaco’s en vicuña’s. En in Australië probeert de enige wilde dromedarissoort te overleven. Kortom: de kameelachtige kon zich overal ter wereld aanpassen aan de ecosystemen waar het lot hem naartoe dreef. Deze soorten behoorden nooit, net zoals zo veel andere dier- en plantsoorten, tot een bepaalde streek of continent. Er bestaan geen autochtonen of allochtonen op onze planeet. De Tongerse dromedaris was geen toeval.

Het mooie dier vertelt ons ook iets over de toekomst. Kameelachtigen hebben een dubbel immuunsysteem ontwikkeld. Het zogezegde ‘adaptief immuunsysteem’ van dromedarissen is nog altijd een mysterie dat als een wortel voor onze neus hangt. De boodschap is alvast duidelijk: soepelheid van aanpassing was het verleden en is de toekomst. Geen Trump maar een hump. Terwijl the Beast enkel tijdelijk kan gedijen tussen zijn muren, zijn blabla en fictieve geschiedenissen, sloft de kameel zonder veel problemen ongehinderd de planeet rond. Zelfs tot in Tongeren, de voorpost van de beschaving.

Aangeboden door onze partners