Zendamateurs herdenken vliegveld in As

Print
As - Afgelopen zaterdag 27 mei zijn de West Limburgse radioamateurs afgezakt naar de gemeente As om in de Bilzerweg een draagbaar zendstation op te bouwen. Dit om het in 1917 aanlegde Duitse militaire vliegveld en de bouw van de bijbehorende vliegschool ter herdenken.

Het was op 26 mei ook precies 100 jaar geleden dat hier het eerste Duitse vliegtuig vertrok op oorlogsmissie. Zendamateurs van over de hele wereld hebben een draadloze verbinding kunnen maken met het speciale radiostation 'ON1418GMA' van de West-Limburgse Radioamateurs. Zij zullen binnen enkele maanden een mooie bevestigingskaart ontvangen van dit contact.

“Het is van het grootste belang dat verschillende verenigingen dit soort van herdenkingen blijven doen in de toekomst zodat de mensen niet vergeten wat er hier in As gebeurt is 100 jaar geleden”, zegt Eric Emmers de voorzitter van de West-Limburgse Radioamateurs. Na de Eerste Wereldoorlog (tussen 1918 en 1925) werden hier bijvoorbeeld nog 300 Belgische militairen opgeleid tot piloot. Het vliegveld en de bijbehorende loodsen zijn nu in 2017 verdwenen maar de vliegschool staat er nog steeds. In het gerenoveerde gebouw zijn momenteel de kantoren van de G.O.B-Arbeidskansen VZW van de gemeente As ondergebracht.

De zendamateurs willen Alice Belien bedanken voor haar toestemming om het terrein te gebruiken. Want zonder haar was deze herdenking niet mogelijk geweest.
 

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio