© rr

Voorlopig geen hoofddoek bij Nederlandse politie

De hoofddoek gaat voorlopig geen deel uitmaken van het politie-uniform in Nederland. Dat heeft korpschef van de Nederlandse politie Erik Akerboom besloten, zo meldt het Algemeen Dagblad vrijdag.

“Op dit moment constateer ik dat er duidelijk geen draagvlak is voor dit idee. De discussie polariseert de gelederen binnen en ook buiten de politie”, reageert Akerboom op de kwestie.

Volgens de korpschef is de discussie over het plan ontspoord. “Zowel binnen als buiten onze organisatie ging en gaat het er fel aan toe, bij voor- en tegenstanders.” Hij stelt dat de fatsoensnormen daarbij zijn overschreden.

Vorige week liet de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg weten dat het toelaten van de hoofddoek een serieuze optie is om meer allochtone agentes te werven. Op die manier wilde hij meer diversiteit bij de politie creëren, zodat het korps een beter afspiegeling zou zijn van de maatschappij. Als reactie daarop ging een Amsterdamse wijkagente afgelopen weekend tegen de gedragscode in aan het werk met een hoofddoek. Dat leidde zowel voor lof als kritiek uit politieke hoek.

Het debat waaide ook over naar ons land. Zo zei de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) zaterdag aan Bruzz dat de Stad Brussel een hoofddoek bij de lokale politie niet uitsluit, en nog wacht op de conclusies van een speciaal opgerichte werkgroep. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) reageerde daarop dat neutraliteit bij de politie verplicht is, en dat opzichtige religieuze symbolen zoals een hoofddoek niet kunnen. De minister kondigde aan wel meer werk te willen maken van diversiteit binnen het politiekorps.