© rr

Test-Aankoop klaagt “smerige truken” van zonnecrèmes aan

Onze zonnecrèmes doen niet altijd wat ze beloven op hun verpakking: dat klaagt consumentenorganisatie Test-Aankoop aan in een nieuwe studie. Van zeventien geteste crèmes bleken er drie hun factor 30 niet te halen, negen allergenen te bevatten en een paar niet zo nauwkeurig dermatologisch getest te zijn als de verpakking stelde. De organisatie pleit voor strengere controles.

Sofie Buekenhoudt Annelies Roose

Wie een Solait Factor 30 van Kruidvat van 10 euro in zijn toiletzak heeft staan: huppel maar door de zon. De liefhebbers van de Mineral Suncream Lotion ­Factor 30 van Clinique, die zijn in werkelijkheid maar voor een derde beschermd tegen de uv-stralen die onze huid verbranden én er huidkanker kunnen installeren.

De verpakkingen van onze zonnecrèmes beloven veel, maar maken het niet altijd waar. “En dat zou niet mogen”, zegt Simon ­November van Test-Aankoop. “Daarom hebben we minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) aangeschreven, met de vraag voor strengere controles op de verpakking van zonnemelk. Van de negen producten die allergenen bevatten, bleken er drie ook nog eens onveilig. Het label dermatologisch getest klopt dus duidelijk niet altijd.”

Opvallend, zegt dermatoloog Thomas Maselis, voorzitter van Euromelanoma België. “Je gaat er als consument immers vanuit dat de info op de doos correct is. Mensen smeren nu al te weinig, soms maar de helft van de aanbevolen dosis. Dan wil dat zeggen dat factor 50 slechts werkt als ­factor 25.”

Geen chique doosjes

De oplossing: ga niet voor de chique doosjes. Het waren twee van de duurste producten – Clinique en Clarins – die immers door de mand vielen, net als ­Biosolis. “Ik raad sowieso aan om een merk te kiezen dat niet te duur is”, zegt Maselis. “Anders ben je te spaarzaam. Zeker als je een hele familie wil insmeren met zo’n tubetje. Met een goedkoper product ga je frequenter aan de slag.”

Al hoeven we nu ook niet al onze Clinique, Clarins en Biosolis weg te gooien, zegt dermatologe Lieve Brochez van het Universitair Ziekenhuis Gent. “Voor je een bepaalde factor op een fles zet, moet die crème verplicht getest worden. En dat gebeurt volgens standaardcondities, die Europees zijn vastgelegd. Ik ga er dan ook vanuit dat onze zonnecrèmes al bij al best wel betrouwbaar zijn.”