© MLB ON4MLB en ON0MLB

© MLB ON4MLB en ON0MLB

© MLB ON4MLB en ON0MLB

© MLB ON4MLB en ON0MLB

© MLB ON4MLB en ON0MLB

© MLB ON4MLB en ON0MLB

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Amateur Radio Club MLB is 65 jaar jong

Op vrijdag 19 mei vierde Amateur Radio Club MLB (Genk) zijn 65-jarig bestaan. MLB is de UBA sectie Midden-Limburg. De UBA is de Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs.

MLB ON4MLB en ON0MLB

Als we even “Googlelen” dan vinden we op het internet bij “WikipediA” volgende omschrijving: “Met radioamateurs of zendamateurs worden in brede zin personen bedoeld die zich voor hun hobby bezighouden met experimenteren op het gebied van het uitzenden en ontvangen van radio- en/of televisiesignalen. Hiervoor hebben zij de beschikking over een officiële zendvergunning. Deze zendvergunning wordt door de overheid toegekend na het slagen voor een officieel examen, waarbij, afhankelijk van het gewenste vergunningsniveau, het kennisniveau met betrekking tot radio-elektronica en regelgeving getoetst wordt.” In de “van Dale” kunnen we het woord radioamateur niet terugvinden en spreekt men over “zendamateur”, met volgende betekenis : “Iemand die als hobby radiosignalen uitzendt”.

De hobby bestaat er uit, om via radiogolven over de hele wereld contact te maken met andere radioamateurs. Het is een fascinerende en unieke hobby, die toch wel een beetje “met uitsterven bedreigd” is, zeker nu de moderne technologie aan een zeer snel tempo zijn intrede doet. Het radioamateurisme gaat terug in de tijd (1896) en vindt zijn oorsprong bij de Italiaanse natuurkundige, uitvinder en ondernemer Guglielmo Marconi, bekend door zijn uitvinding van de draadloze telegrafie.

Amateur Radio Club MLB is een club in Genk die werd opgericht omstreeks 1952. Op dat moment was MLB de eerste en enige club voor radioamateurs in Limburg. De club organiseert allerlei activiteiten voor haar leden, waaronder een maandelijkse clubavond. Dit jaar viert de club haar 65-jarig bestaan. Dit gebeuren wordt vanaf de maand mei opgestart met een feestelijke academische zitting tijdens de maandelijkse clubavond. Nadien volgen nog heel wat activiteiten, waaronder “allerlei activaties”, zoals zij dat in vaktermen zeggen. Dit wil zeggen dat je de club kan tegenkomen op allerlei bekende en minder bekende Genkse locaties, alwaar zij “een radiostation” zullen opzetten en bemannen, en waar de bezoeker een kijkje kan komen nemen. Vanop deze verschillende locaties wordt geprobeerd om met beperkte middelen te trachten via radiogolven zoveel mogelijk verbindingen te maken met andere radioamateurs over de hele wereld. Wist je trouwens dat radioamateur soms ook door de overheid kunnen worden ingezet, wanneer er zich rampen voordoen of allerlei andere calamiteiten, zoals bijvoorbeeld de ramp met de Herald of Free Enterprise of het Heizeldrama. M.a.w. als alle huidige en moderne communicatie, zoals het internet, de mobiele telefonie (GSM) en dergelijke het laat afweten, dan doet de overheid beroep op radioamateurs.

Heel wat bekende figuren en beroemdheden zijn eveneens radioamateur, zoals onze twee Belgische astronauten Dirk Frimout en Frank De Winne, maar ook Koning Hussein (JY1) en Koningin Noor (JY1NH) van Jordanie, of Joe Walsh, Leadgitarist van The Eagles (WB6ACU), en Juan Carlos (EA0JC), de vroegere Koning van Spanje.

Kom eens naar een van de maandelijkse MLB-clubavonden, elke derde vrijdag van de maand om 20 uur in de Poolse Zaal, Steenbeukstraat 1 te 3600 Genk (info@on4mlb.be).

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio