Broer slachtoffer: “Wies was een lieve, hulpvaardige vrouw”

Print
Broer slachtoffer: “Wies was een lieve, hulpvaardige vrouw”

Foto: BELGA

Maasmechelen / Tongeren -

Bij de laatste reeks getuigen voor het hof van assisen in Tongeren kwamen donderdag een broer en zus van slachtoffer Wies Donders aan het woord. Zij werd op 16 september 2014 door de 40-jarige Hikmet Emre om het leven gebracht in haar woning in Eisden-Dorp (Maasmechelen). De 56-jarige broer omschreef zijn vermoorde zus als een lieve, hulpvaardige vrouw. “We zagen elkaar in het rusthuis bij onze moeder. Onze moeder overleed zes maanden voor de dood van Wies”, zei broer D..

“Je kon alles aan Wies vragen. Ze was een rustige vrouw. Ze hield zich bezig met breien en handwerk. Ze had geen behoefte aan een andere partner”, zei de vier jaar jongere zus A.. In 2005 overleed echtgenoot Frans plotseling. Wies kende na de dood van haar man een emotioneel zeer moeilijke periode. Door het vrijwilligerswerk als busbegeleidster kwam ze terug onder de mensen en leefde ze weer op.

Een politieagente van de zone Lanaken-Maasmechelen deed het moraliteitsonderzoek naar Wies Donders. Uit haar onderzoek bleek dat Wies, een dorpsfiguur in Eisden-Dorp, absoluut geen klager was en van aanpakken wist.

Donderdagmiddag kwam de 37-jarige broer van de beschuldigde nog aan het woord. Die bevestigde dat hun vader geen doetje was. De dertiger vertelde dat de vader ooit eens met zijn wagen op zijn gezin wilde inrijden en dat hij klappen gaf met een metalen staaf. De moeder van de drie jongens kreeg naar verluidt veertig jaar lang slaag van haar man. Als achtjarige was hij door zijn vader op zijn mond getrapt.

Advocaat Paul Engelen, die de burgerlijke partijen vertegenwoordigt, wilde van de man weten wat Hikmet vertelde in de gevangenis over de feiten zelf. “Hikmet zei dat hij onschuldig was. Hij vertelde dat er nog andere personen zouden opgepakt worden”, aldus de broer.

Hikmet probeerde tegenover zijn broers en moeder in het begin van het onderzoek zelfs de zonen van het slachtoffer verdacht te maken. De 37-jarige broer kon niet geloven dat Hikmet de feiten gepleegd had. “Ik weet wat Hikmet allemaal heeft meegemaakt. Vader pakte hem strenger aan dan ons. Niemand is perfect. Iemand die in een leegte valt, is onberekenbaar”, zei de broer. Hikmet was wel de enige van de drie jongens, die niet ging werken.

Donderdagnamiddag om 15.45 uur startten de pleidooien. Mr Paul Engelen beet de spits af.