Beschuldigde Emre bracht zelfs zijn jongere broer in geldproblemen

Print
Beschuldigde Emre bracht zelfs zijn jongere broer in geldproblemen

Foto: Tom Palmaers

Tongeren -

In het Tongerse hof van assisen zijn donderdag de laatste getuigen gehoord op het proces van de 40-jarige Hikmet Emre, een illegale Turk uit Maasmechelen, die terechtstaat voor de roofmoord op de 64-jarige weduwe Wies Donders in Eisden-Dorp (Maasmechelen). Wies Donders werd op 16 september 2014 om het leven gebracht door plettend geweld op haar keel. De 35-jarige broer van de beschuldigde vertelde dat Hikmet zelfs zijn eigen familie in financiële moeilijkheden bracht. Zo ging Hikmet een lening van 6.000 euro aan om naar zijn vriendin in Turkije te reizen. Op het einde van de rit draaide de broer op voor de niet-afbetaalde lening. Tot op heden zag de broer nog geen euro van Hikmet.

De 35-jarige broer bracht een eerlijke getuigenis. Hij ging ook het heikel thema niet uit de weg over de moeilijke relatie met zijn vader, die gewelddadig uit de hoek kon komen tegen Hikmet en hun moeder. Daardoor klikt het ook niet meer met de vader. De 35-jarige broer sprak van een “verwoestende vader”. Het was blijkbaar geen prettig gezinsleven in het huis in Opgrimbie, dat voor de familie Emre met een zware hypotheek gekocht werd door de vader wiens wil wet was.

V. was niet mals voor Hikmet. “Toen ik hem na zijn arrestatie in de gevangenis bezocht, leek Hikmet heel op zijn gemak. Het was alsof hij in een vijfsterrenhotel verbleef. Ook in de gevangenis was hij steeds bezig over geld. Hij zei dat hij onschuldig opgesloten zat. Na dat eerste bezoek heb ik hem een tijdlang niet meer bezocht”, aldus V.

“Hikmet leefde van dag tot dag. Hij leende van vrienden dagelijks 5 of 10 euro. Hij bekeek wel hoe hij de volgende dag zou doorkomen. Hij was een onverantwoord persoon. Hij vroeg zelfs de bankkaart van mijn moeder, want hij wist wanneer het vakantiegeld en haar uitkering op de rekening gestort werden. Moeder durfde niet anders dan haar kaart te geven. Hij haalde geld af en deed het op. Zo is Hikmet nu eenmaal”, getuigde de vijf jaar jongere broer. Hij voegde eraan toe dat hij Hikmet niet als de persoon zag die in staat zou zijn om iemand te doden.

(belga)