Open Vld’ers juichen N-VA-pleidooi voor Europees leger toe

Print
Open Vld’ers juichen N-VA-pleidooi voor Europees leger toe

Foto: BELGA

Brussel -

“Yes!” Open Vld’er Guy Verhofstadt heeft aan één woord genoeg om te reageren op een pleidooi van N-VA-defensiespecialisten Karolien Grosemans en Peter Buysrogge voor een Europees leger. De Vlaams-nationalisten zijn al langer voorstander van een Europese krijgsmacht binnen het NAVO-kader, maar bestempelden dat steeds als iets voor de lange termijn.

In haar congresteksten rond confederalisme van 2014 noemt N-VA een Europese krijgsmacht al het “einddoel”. “Maar dit is niet haalbaar in de nabije toekomst”, luidt het. De partij schoof een Benelux-leger dan ook steeds naar voren als “een belangrijke tussenstap”.

In een opiniestuk op de Knack-website lanceren twee N-VA’ers nu toch een pleidooi voor een Europese defensie-unie, inclusief een Europese ‘defensieminister’ en een permanente militaire structuur. “Na de Brexit zal China op korte termijn Europa voorbijsteken op het vlak van defensie-inspanningen. Dit zou een serieuze wake-upcall moeten zijn”, argumenteren ze.

“De EU heeft geen ‘military force structure’ zoals de NAVO, dus geen netwerk van militaire eenheden verspreid over de lidstaten onder een Europese bevelvoering. Om over een Europese defensie te kunnen spreken is een dergelijke multinationale defensiestructuur onmisbaar om, zoals de NAVO, over getrainde en inzetklare militairen te beschikken die kunnen ingezet worden in conflicthaarden overal ter wereld”, argumenteren Grosemans en Buysrogge. “De bestaande structuur van het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid van de EU moet dus worden uitgebreid met een Europese militaire defensieorganisatie.”

Belangrijke kanttekening: de N-VA’ers pleiten voor een bottom-upaanpak, zonder dat parallel getimmerd wordt aan verregaande politieke eenmaking. De NAVO bewijst voor hen dat dit perfect mogelijk is. “Uit de beste luchtmachten en marines van het continent kan een Europese Lucht- en Zeemacht ontstaan, en hetzelfde kan gebeuren op het vlak van landstrijdkrachten, special forces, cyberforces, enzovoort. Eens de basis van een Europese defensiestructuur er is, kan elke lidstaat bijdragen met eigen capaciteiten”, besluiten ze.

Bij Open Vld zien ze het opiniestuk als steun voor wat zij al langer vragen. “Mooi. Onze ideeën vinden ingang. En nu vooruit!”, zo reageerde voorzitster Gwendolyn Rutten intussen op twitter, na de “Yes!” van Verhofstadt.

(belga)