Interieur

Dit zijn de meest gemaakte fouten met vlekken

Print
Dit zijn de meest gemaakte fouten met vlekken

Foto: Shutterstock

Volgens de website Good Housekeeping, zowat de Britse versie van de Gouden Raad Tante Kaat, worden er heel wat fouten gemaakt als het gaat over het proberen verwijderen van vlekken. Zo gebruik je beter geen warm water en meng je best geen vlekkenverwijderaars. Maar hoe pak jij die vervelende vlekken aan?

Rode wijn, chocolade, mayonaise, allemaal veroorzaken ze vreselijke vlekken. Die er uitkrijgen is geen sinecure en soms moet je zo zelfs afcheid nemen van een geliefd kledingstuk. Wil je het toch nog redden, dan hou je volgens Good Housekeeping beter enkele regeltjes in het achterhoofd, want heel wat bekende middeltjes maken de vlekken net nog erger. Dit zijn de meest gemaakte fouten:

1. Heet of warm water gebruiken

Het lijkt misschien logisch dat je kiest voor warm water, maar dat is het niet. Het kan zelfs een rampzalig resultaat opleveren want warm water kan ervoor zorgen dat de vlek zich net gaat vasthechten en dat is zeker het geval bij vlekken die uit eiwitten bestaan, zoals bloed. Gebruik altijd koud water.

2. Wrijven

Wat je ook doet, begin vooral niet te wrijven over de vlek. Zo niet kan de vlek zich verder verspreiden en loop je ook nog eens het risico dat de stof beschadigd raakt. Dep voorzichtjes de vlek weg in de plaats.

3. Te veel vlekkenverwijderaar gebruiken

De vlekkenverwijderaar hoeft er niet af te druipen want dan wordt het moeilijker om alles proper te maken of te reinigen, zeker bij tapijten en zetelovertrekken. Herhaal daarom met kleine beetjes product in plaats van veel product ineens.

4. Gewone zeep gebruiken

Gewone zeep waar je je handen mee wast of detergent zijn geen goede opties want ze maken dat de vlekken zich vastzetten. Dat is zeker het geval bij vlekken van koffie, rode wijn en thee. Reinig eerst de vlek met water.

5. Zout op rode wijnvlekken strooien

Dit is de meest gecontesteerde regel, maar volgens Good Housekeeping doe je beter nooit zout op een rode wijnvlek. Ook bij koffie, thee en cola laat je zout beter achterwege. 

6. Vlekkenverwijderaars door elkaar gebruiken

Het is meestal een slecht idee om verschillende chemicaliën te mengen. Als ze op elkaar reageren, kan dat onverwachte reacties opleveren. Kies enkel en alleen voor de vlekkenverwijderaar die het best voor die vlek geschikt is.

7. Opgeven

Sommige vlekken zijn hardnekkig en daarbij moet je het renigingsproces meerdere keren herhalen. Hou vol en uiteindelijk zal het resultaat navenant zijn. 

Heb je zelf toptips voor ons of weet jij hoe je best rode wijnvlekken aanpakt, stuur ons dan een mail!

 

Niet te missen