Deze Belgische restaurants horen bij de beste van Europa

Sinds 2012 stelt de website Opinionated About Dining (OAD), een belangrijke bron op vlak van culinaire lijstjes wereldwijd, elk jaar een lijst samen met de honderd beste restaurants in Europa. Daarin staan anno 2017 maar liefst vijf Belgische zaken in de top honderd en nog eens zes extra in het volledige overzicht.

vwh

Het Parijse restaurant L’Arpège van sterrenchef Alain Passard staat voor het tweede jaar helemaal bovenaan de lijst, die wordt opgesteld door New Yorker Steve Plotnicki. “Hier is men in staat om tegelijkertijd modern en tijdloos te koken”, staat er in het persbericht van OAD. De tweede en derde plaats zijn respectievelijk voor Schauenstein Schloss in het Zwitserse Fürstenau en Fäviken in het Zweedse Järpen.

Aanwezige Belgen

Ons Belgenlandje is goed vertegenwoordigd in de lijst, al zit een plaats in de top tien er niet in. De eerste Belgische zaak is Hertog Jan van Gert De Mangeleer op nummer 24. Op nummer 31 vinden we L’Air du Temps terug in Éghezée. The Jane, het Antwerpse restaurant van Sergio Herman en Nick Bril, prijkt op nummer 55. Komen binnen op nummer 73, 95 en 121: Bon-Bon in Brussel, Souvenir in Ieper en La Paix, ook in onze hoofdstad.

Nummer 128 is voor Le Coq aux Champs in Soheit-Tinlot, terwijl Nuance in Duffel zich op nummer 138 nestelt. De Jonkman van Filip Claeys prijkt op plaats 147, nummer 168 is voor Bartholomeus in Knokke-Heist, 181 voor het Genkse restaurant De Kristalijn. Magis in Tongeren, ’t Zilte in Antwerpen en Benoit & Bernard De Witte in Zingem staan respectievelijk op nummer 182, 194 en 199.

Grote afwezige in deze lijst is Peter Goossens met zijn Hof Van Cleve in Kruishoutem. Hij staat wel op 15 in de 'Top 100+ Classical & Heritage Restaurants'

Innovatief Italië

Bij de lancering van de lijst wordt ook even stilgestaan bij innovaties in de culinaire wereld en op dat vlak krijgt Italië een dikke pluim. Het restaurant Luigi Taglienti in Milaan is verkozen tot Beste Nieuwe Restaurant. “Dit team leverde bijzonder werk af waarbij moderne culinaire technieken worden toepast op de klassieke Milanese keuken. Deze award is een bewijs dat Italië dé plaats in Europa is waar momenteel het best vooruitstrevend wordt gekookt.”

Bekijk de volledige lijst met de beste restaurants van Europa hier.

Meer over Sergio Herman

Niet te missen