© rr

Delhaize verkoopt misvormde groenten in strijd tegen verspilling

Een komkommer die krom is of tomaten met rare uitsteeksels. Ze zien er misschien niet uit, ze zijn wel even lekker als de perfect gevormde groenten in de versafdeling. In plaats van ze te weigeren en te zorgen dat ze vernietigd worden, biedt Delhaize ze vanaf donderdag voor 1 euro per kilogram te koop aan in al haar winkels.

tg

Schrik dus niet als u volgende week in uw Delhaize komt en er liggen tomaten met knokkels op of kromme wortelen in de versafdeling. Of radijsjes die niet mooi rond zijn en courgettes extreem groot zijn. Buiten hun rare vorm, is er niets mee mis. Dat wil zeggen, ze zijn even lekker en vers

“Ons ideaalbeeld van een komkommer is dat hij niet te groot is en mooi recht. En een appel moet rond zijn en goed in de hand liggen. Niet te groot, anders krijgen we hem niet in een keer op en dus kopen we hem niet. In ons land worden jaarlijks tonnen groenten en fruit vernietigd omdat ze niet perfect van vorm zijn Nochtans zijn ze even goed van smaak en kwaliteit”, zegt Roel Dekelver van Delhaize.

“In de strijd tegen die verspilling verkoopt Delhaize vanaf nu donderdag in al haar winkels ‘gekke groenten’ voor 1 euro per kilogram. Dat is ongeveer 30 procent goedkoper dan de ‘perfect gevormde’ soortgenoten. In totaal hopen we dit jaar zo 150 ton groenten te kunnen verkopen die anders wellicht vernietigd zouden worden. We verkopen die nu ook al in enkele van onze winkels, maar nu gaan we dat dus uitbreiden naar al onze warenhuizen”, klinkt het.

Voedselverspilling

“Delhaize probeert voedselverspilling zoveel mogelijk te beperken en daarom volgt ze haar voorraden heel nauwkeurig op en past ze haar bestellingen aan in functie van de winkels en hun behoeftes. Dat wil zeggen dat de winkels alleen maar het exacte aantal producten bestellen dat ze nodig hebben. Op die manier worden niet alleen de voedseloverschotten beperkt maar wordt het transport ook efficiënter. Om de voedseloverschotten te beperken, werkt Delhaize ook actief aan de verpakking van haar producten door verpakkingen aan te bieden die afgestemd zijn op de consumptie van producten door alleenstaanden of kleine gezinnen waardoor ze niet iedere dag restjes moeten weggooien”, zegt Dekelver.

© menchinidesign - Fotolia

Voedseloverschotten zijn soms onvermijdelijk. In dat geval, en wanneer het voedsel nog consumeerbaar is, doet Delhaize schenkingen aan de Voedselbanken en Restos Du Coeur. “In 2016 werden zo ongeveer 2,5 miljoen maaltijden aangeboden bovenop de 420. 000 maaltijden die worden aangeboden dankzij de jaarlijkse actie in de winkels. “Tegen 2020 hopen we de helft van alle doneerbare goederen (onverkochte maar nog consumeerbare producten) te verdelen aan verenigingen. “

Lees meer over 'Afvalvrij door mei'