© AFP

België trekt met 63 atleten naar Wereldspelen in Poolse Wroclaw

België wordt deze zomer op de Wereldspelen in het Poolse Wroclaw vertegenwoordigd door 63 atleten, met skeeleraar Bart Swings als uithangbord. De Belgen zullen uitkomen in twaalf sporten, zo meldt het BOIC woensdag.

De sporten waarin Belgische atleten tussen 20 en 30 juli een gooi naar eremetaal doen, zijn biljart (1 atleet), gymnastiek (acrobatisch 4 en tumbling 1), handboogschieten (2), ju-jitsu (9), korfbal (14), oriënteringssport (1), pétanque (4), reddend zwemmen (10), roller skating (4), sportklimmen (1), touwtrekken (10) en waterski (2).

De selectie gebeurde door het BOIC in nauw overleg met de betrokken federaties en op voorstel van deze federaties. De atleten moeten het potentieel hebben om een podiumplaats te behalen, zo luidt het.

“Tijdens de vorige editie van Cali in 2013 keerde Team Belgium naar huis met 11 medailles: 3 gouden, 4 zilveren en 4 bronzen. Voor Wroclaw hebben we weer een sterke delegatie met hetzelfde potentieel”, zegt Chef de Mission Rudy Lahor.

In het roller skaten (skeeleren) neemt Bart Swings voor de tweede maal op rij deel. In Cali in 2013 stond hij vier keer op het podium en was goed voor twee keer goud, een keer zilver en een keer brons. Duatleet Rob Woestenborghs zorgde voor het derde Belgische goud.

Zo’n 3.500 atleten uit meer dan 100 landen doen mee in 31 sporten aan deze tiende editie van de Wereldspelen.

De Wereldspelen zijn een internationale multidisciplinaire competitie voor niet-olympische sporten en sportdisciplines. Net als de Olympische Spelen vinden ze om de vier jaar plaats, volgend op het jaar van de Olympische Zomerspelen.