Fit & Gezond

Waarom jezelf vergelijken met rijke vrienden slecht is voor de gezondheid

Print
Waarom jezelf vergelijken met rijke vrienden slecht is voor de gezondheid

Foto: Shutterstock

Wie het niet zo breed heeft als zijn rijke vrienden zal daar op termijn mentaal last van ondervinden. Dat beweert psycholoog Keith Payne in zijn nieuw boek: ‘The Broken Ladder.’

Het ligt in de menselijke natuur om ongeveer dezelfde spullen te kopen als onze vrienden, maar niet omdat we die absoluut willen. We zijn (onbewust) bang dat als we ze niet kopen, op sociaal vlak minder van tel zullen zijn. Dat wordt een groot probleem als je vrienden rijker zijn, want jezelf vergelijken met iemand die meer geld op de bank heeft staan, geeft je een slecht gevoel.

Volgens Keith Payne, professor psychologie aan de Universiteit van North Carolina, is dit een verontrustende tendens. “Onze kijk op ongelijkheid heeft een grotere impact op ons leven dan we denken. Het verandert de manier waarop we beslissingen maken en hoe we omgaan in belangrijke relaties”, klinkt het in een interview met Tonic, een onderdeel van lifestyleblad Vice.

“Als de rijken rijker worden, dan gaan mensen zich harder met hen vergelijken en beschouwen ze hen als echte ‘winnaars’. Hun eigen situatie vinden ze aan de onfortuinlijke kant. Dit gevoel knaagt en verandert onze ambities. Mensen nemen dan meer financiële risico’s, met alle mogelijke ongelukkige gevolgen van dien.” De expert , die het fenomeen onderzocht in verschillende steden van de Verenigde Staten, stipt aan dat een sluimerend gevoel van ongelijkheid kan leiden tot meer druggebruik, depressie en angsten en uiteindelijk een vroegtijdig overlijden.

Payne voegt eraan toe dat hij met zijn boek wil aantonen dat we flexibel en verstandig moeten vergelijken. “Kijk niet altijd naar wie hoger op de sociale ladder staat, maar analyseer hoe je de voorbije jaren zelf bent geëvolueerd. Focus op het heden, zeker als het nu beter gaat. We kunnen onszelf ook meten met mensen die minder hebben. Dat helpt ons dankbaar te zijn voor wat we zelf wél hebben. Dit geeft ons de indruk dat we in een gunstige sociale klasse zitten met winnaars.”

Niet te missen