Edward Brands veroordeeld tot levenslang voor daklozenmoord in Hasselt

Print
Hasselt -

In het Tongerse hof van assisen is donderdag de 47-jarige Nederlander Edward Brands tot levenslange opsluiting veroordeeld voor de moord op de dakloze Mostapha Atillah. Hij had de 44-jarige Mostapha op 26 oktober 2014 in een kraakpand in Runkst bij Hasselt het hoofd ingeslagen met een zadelpen. Brands kreeg de maximumstraf opgelegd. De Nederlander gaf geen kik bij het aanhoren van het verdict.

Het hof en de jury weerhielden dus geen enkele verzachtende omstandigheid om minder dan levenslang op te leggen. “Mostapha Atillah is op uiterst brutale wijze gedood. Het ging om een extreme explosie van geweld, waarbij het hoofd verbrijzeld werd door gebruik te maken van verschillende wapens. Hij sloeg op een weerloos, quasi bewusteloos slachtoffer. Hij onderbrak de geweldpleging om aan een medebewoner te vragen, of die ooit al een Marokkaanse waterval in bloed had gezien. De houding getuigt van een schrijnend gebrek van Brands aan een van de meest fundamentele waarden van de samenleving. Hij heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de familie van het slachtoffer”, zo klonk het donderdag bij de voorlezing van het arrest.

Er werd veel aandacht besteed aan de persoonlijkheidsstoornis van Brands van het antisociale en narcistische type met een fundamenteel egocentrisme. “Hij heeft een stoornis van zeer ernstige aard, die blijvend is. De prognose is zeer somber. Hervallen is reëel. Een eventuele behandeling is weinig vruchtbaar. In het verleden is hij opgenomen in de psychiatrie, maar dat heeft niet geleid tot het beheersen van zijn normoverschrijdend gedrag naar anderen toe. Hij heeft zijn gedrag nooit kunnen corrigeren. Hij heeft een ongunstig strafverleden. Hij stond politioneel gekend voor diverse geweldsdelicten.”

“Hij heeft een overwegend ongunstige moraliteit, zo bleek op het proces. Uit de getuigenissen bleek dat hij uiterst manipulatief is. Hij kan zich anders voordoen dan hij werkelijk is. De meeste partners gaven aan nog altijd bang te zijn voor Brands. Hij kon extreem gewelddadig uit de hoek komen. Deze moraliteit toont zijn gevaarlijkheid aan”, aldus de uitspraak.

Voorzitter Thys richtte zich ook tot Brands zelf. “U bent veroordeeld tot levenslang. Voor het slachtoffer heeft u alle deuren dichtgedaan. In dat kraakpand bent u opgetreden als rechter, openbaar aanklager en beul. U heeft de zwaarste straf gekregen, maar onze maatschappij is mild en milder dan u geweest bent. De deur wordt voor u niet definitief dichtgetrokken. U zal nog een mogelijkheid krijgen om een verzoek in te dienen om opnieuw in de samenleving terug te keren, maar dat zal inspanningen van u vragen”, zei Thys, die het ook betreurde dat de wetgever een einde wenst te maken aan de procedure voor het hof van assisen.