Antwerpse leerlingen tijdens schoolreis hardhandig aangepakt door Portugese politie

Print
Antwerpse leerlingen tijdens schoolreis hardhandig aangepakt door Portugese politie

Foto: DVD

Een twintigtal leerlingen (16- tot 18-jarigen) van het Stedelijk Lyceum Lakbors in Deurne is tijdens een schoolreis in het Portugese Lissabon twee keer hardhandig aangepakt door de Portugese politie. Het ging om onder andere over kniestoten en slagen. Een van de leerlingen is lichtgewond geraakt. Schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) riep donderdagnamiddag een persconferentie bijeen op het stadhuis.

Leerlingen en leerkrachten stonden buiten het hotel te wachten toen de politie opdaagde. De groep werd anderhalf uur lang tegen de muur gezet. Volgens directeur Dennis Verdonck gebeurde dit onverwacht en zonder aanleiding. Een leerling die een gebroken arm heeft opgelopen, is voor verhoor meegenomen naar het commissariaat. De jongen van allochtone afkomst moest anderhalf uur in de cel verblijven. “Of er racistische motieven in het spel waren, blijft nog onduidelijk”, klinkt het bij Marinower. De leerlingen zijn sinds vandaag opnieuw in België.

Het Stedelijk Lyceum probeerde klacht neer te leggen bij de Portugese politie, maar die werd in eerste instantie niet aanvaard. De Belgische ambassade in Lissabon moest tussenkomen en de klacht is ondertussen neergelegd.