Essen na vier jaar afwezigheid terug in parcours BinckBank Tour

Print
Essen na vier jaar afwezigheid terug in parcours BinckBank Tour

Alessandro Ballan won vorig jaar de slotetappe naar de Muur van Geraardsbergen. Dit jaar start die etappe naar de Muur in Essen. Foto: BELGA

Essen -

De BinckBank Tour, die loopt van maandag 7 augustus tot en met zondag 13 augustus, maakt ook dit jaar de link tussen België en Nederland. De opvolger van de Eneco Tour trapt af net over de grens in het Nederlandse Breda. Op de laatste dag volgt een rit vanuit Essen naar de Muur van Geraardsbergen, Essen zit zo voor het eerst in vier jaar weer in het parcours.

“De BinckBank Tour is een rittenkoers die gewonnen kan worden door een klassieke renner. Kijk maar naar onze erelijst van de afgelopen jaren. In 2016 pakte Niki Terpstra de eindzege voor Oliver Naesen, Peter Sagan en Greg Van Avermaet. Dat zijn renners die je niet zal terugvinden in de eindklassering van de Tour, Giro of Vuelta. In 2015 en 2014 was Tim Wellens de beste. Hij volgde Zdenek Stybar op. Maar ook Lars Boom en Edvald Boasson Hagen staan op ons palmares. Ik wil daarmee zeggen dat voor dergelijke renners onze BinckBank Tour een ideale gelegenheid is om ook eens een rittenkoers te winnen”, verduidelijkt organisator Rob Discart.

Voor elk wat wils

“Onze koers omvat voor elk wat wils. Er zijn de etappes die wellicht zullen eindigen op een massasprint, er is een individuele tijdrit en de klimmers kunnen er eveneens hun hart ophalen. Wij willen dat unieke karakter ook verder doortrekken de komende edities. Wat goed is, mag men behouden. De finale kent weer zijn ontknoping in Geraardsbergen. Vanuit Essen, waar we nar vier jaar opnieuw terugkeren, gaat het naar Oost-Vlaanderen. Meteen zullen we daar de opvolger kennen van Terpstra”, besluit Discart.

Essen na vier jaar afwezigheid terug in parcours BinckBank Tour
Vorig jaar was Niki Terpstra eindwinnaar in de Eneco Tour, de voorganger van de BinckBank Tour. Foto: Photo News

In gemeenschapscentrum de Oude Pastorij in Essen is donderdagmiddag ook de slotetappe van de BinckBank Tour voorgesteld in aanwezigheid van burgemeester Gaston Van Tichelt en organisator Rob Discart. De slotetappe tussen Essen en Geraardsbergen heeft plaats op zondag 13 augustus. “We zijn uitermate blij dat we hier in Essen opnieuw kunnen uitpakken met een groots wielerevenement op de weg, naast onze gekende veldrit”, geeft burgemeester Van Tichelt (CD&V) mee.

Feestdag

“Wij willen er die zondag 13 augustus een heuse feestdag van maken. De startfaciliteiten zijn gelegen aan het gemeentehuis. Daarna maken de renners een lus rond Essen met passages aan de Spijker en Wildert waar op dat moment de oogstfeesten plaats hebben. Vier jaar geleden was Zdenek Stybar eindlaureaat van deze rittenkoers. Essen heeft een band met hem maar dat hebben wij ook met iemand als Peter Sagan. Hij is afkomstig van Zilina en laat dat nu net de zustergemeente van Essen zijn”, lacht Van Tichelt.

Essen na vier jaar afwezigheid terug in parcours BinckBank Tour
Peter Sagan was vorig jaar etappewinnaar in de Eneco Tour. Foto: BELGA

De slotetappe van Essen naar Geraardsbergen zal zowat 210 kilometer lang zijn. De finale speelt zich af op en rond de Vesten van Geraardsbergen. “We zullen die traditie ook dit jaar behouden”, geeft organisator Rob Discart mee. “We zijn alvast blij dat we opnieuw Essen aan doen. Het contract loopt over één jaar maar kan natuurlijk altijd open gebroken worden. Door ons statuut, rittenkoers in de WorldTour, zijn we zeker dat de beste teams aan de start zullen staan. Dat wil zeggen de achttien WorldTourteams. Wellicht vullen wij het deelnemersveld nog aan met drie professioneel continentale teams. Wie startrecht krijgt, kan ik nu nog niet zeggen. Onze rittenkoers ligt in grote lijnen vast maar er is nog geen startplaats voor de etappe van zaterdag met aankomst in Houffalize.”

Vorig jaar ging de eindzege naar de Nederlander Niki Terpstra. Hij haalde het met 31 seconden voorsprong op Oliver Naesen. Peter Sagan werd derde voor Greg Van Avermaet.

Voorlopig rittenschema Binckbank Tour:

Maandag 7 augustus: Breda-Venray (Ned)

Dinsdag 8 augustus: Voorburg-Voorburg (Ned)

Woensdag 9 augustus: Blankenberge-Ardooie (BEL)

Donderdag 10 augustus: Riemst-Lanaken (BEL)

Vrijdag 11 augustus: Sittard-Geleen - Sittard-Geleen (Ned)

Zaterdag 12 augustus: ?-Houffalize (BEL)

Zondag 13 augustus: Essen-Geraardsbergen (BEL)