Bilzenaar en gezin bedreigd tijdens nieuwjaarsfeest in eigen woning: “Slachtoffer had PlayStation gestolen”

Print
Bilzenaar en gezin bedreigd tijdens nieuwjaarsfeest in eigen woning: “Slachtoffer had PlayStation gestolen”

Foto: IMAGEGLOBE

Maasmechelen / Dilsen-Stokkem / Bilzen -

Vier mannen uit Maasmechelen en Dilsen-Stokkem, waarvan drie twintigers en een dertiger, riskeren celstraffen tussen 14 maanden en 30 maanden omdat zij de woning van een man binnenvielen, de Bilzenaar en zijn gezin bedreigden met een alarmpistool en hem een lesje wilden leren. “Hij had mijn PlayStation 4 gestolen”, klonk het bij een van de daders.

Op nieuwjaarsdag 2015, rond kwart na vijf in de namiddag ging de bel ten huize van de Bilzenaar. Hij vierde het nieuwe jaar samen met zijn vriendin, een baby van vijf maanden en een bevriend koppel. Toen hij de deur openmaakte, stormden twee mannen de woning binnen. Ze zwaaiden met een wapen, riepen dat het slachtoffer had ingebroken bij een van hen en deelden hem rake klappen uit. Ondertussen kwamen ook twee andere vrienden van de indringers bij de woning aan.

De Bilzenaar kon uiteindelijk vluchten. De twee agressors liepen hem achterna, maar waren te traag. Ondertussen bedreigden de twee nieuwelingen de vrouw en het kind. “Je krijgt 24 uur om de spullen terug te brengen” en “je zal je kind alleen moeten opvoeden want we slaan je vriend in een rolstoel”, klonk het. Zelf ontkennen de mannen deze uitspraken. “Ik wist totaal niet waarin ik beland was”, klonk het bij een van hen. “Ik heb die vrouw dan maar proberen geruststellen, haar zou er niets overkomen.” Omdat de Bilzenaar was ontsnapt, hielden de vier het een uur en half later voor bekeken.

Honderd spelletjes

Het motief voor de strafexpeditie was een inbraak bij de 27-jarige Maasmechelaar van de bende. Terwijl hij tijdens nieuwjaarsnacht aan het feesten was, stal een inbreker enkele kledingstukken en een PlayStation 4 uit zijn huis. Omdat er ook illegale drugs werd meegenomen, deed de twintiger geen aangifte. Hij besloot de inbreker zelf een lesje te leren. “Op camerabeelden kon ik uitmaken wie de dief was”, zei hij hierover. “Hij nam wel honderd spelletjes mee… maar ja, ik heb overdreven gereageerd. Ik heb enorm veel spijt”, klonk het bij hem.

De procureur stelt dat de vier zeer goed voorbereid waren. “In sms-berichten hadden ze het over ‘iemand een lesje leren’ en ‘een wapen meebrengen, iedereen wist precies wat er zou gebeuren”, zegt hij. Er worden straffen tussen 14 maanden en 30 maanden gevorderd. Geldboetes kunnen oplopen tot 600 euro. “Omdat de mannen hun leven hebben gebeterd, kan ik akkoord gaan met een gedeeltelijk uitstel.”

Vonnis volgt op 18 mei.