Brandweer blust woning en ontdekt 4 meter lange krokodil

Print
Brandweer blust woning en ontdekt 4 meter lange krokodil

Archieffoto. Foto: AFP

De brandweer van de Australische stad Darwin heeft bij het blussen van een twee verdiepingen tellende woning een ongewone ontdekking gedaan. In de tuin van het pand stootten de hulpdiensten op een vier meter lange krokodil met de naam Albert, die door de bewoners als een soort huisdier werd gekoesterd. De woning ging bijna volledig in de vlammen op. De krokodil -en de bewoners- bleven ongedeerd.

Na de interventie in de buitenwijk Fannie Bay toonden de brandweerlieden zich opgelucht. “Gelukkig werden we bij de bluswerken niet aangevallen”, zei een van hen, Bill Gleeson, op televisiezender ABC. “Het dier heeft eigenlijk weinig last van de brand ondervonden. Toen ik de ‘krok’ naderde, leek hij me redelijk mak”. Er wordt nu gezocht naar een ander verblijf voor Albert.

De zoutwaterkrokodil is al 70 jaar oud en leeft al meer dan 50 jaar met het gezin samen, en met een officiële vergunning van de overheid. Het dier werd in huis opgenomen in 1958, nadat de vader van het huidige “baasje” Helen Haritos het dier in een rivier had gevangen. De krokodil verbleef in een omheind zwembad in de tuin.

Helen Haritos beschreef Albert vorig jaar in een interview als een rustige tijdgenoot. “Het is wel niet hetzelfde als met mijn hond. Maar ik heb wel een bijzondere relatie met de krokodil”. Albert heeft niet veel zorg nodig, maar moet met respect behandeld worden. “Het zijn erg gevaarlijke dieren”, zei ze.

Zoutwaterkrokodillen genieten in Australië sinds 1971 bijzondere bescherming.