Duitse soldaat verdacht van beramen terreuraanslag

Print
Duitse soldaat verdacht van beramen terreuraanslag

Archieffoto. Foto: EPA

Een hoogst ongewone zaak in Duitsland: de politie van het Beierse Hammelburg heeft woensdag een Duitse soldaat gearresteerd op verdenking van het beramen van een terroristische aanslag. De man had zich uitgegeven als Syrische vluchteling en vermoed wordt dat hij xenofobe motieven had. Dat hebben het Openbaar Ministerie en het Duitse leger donderdag bevestigd.

De 28-jarige soldaat, die in het Franse Illkirch gelegerd was, had zich onder een valse naam uitgegeven als Syrische vluchteling en op die manier ook geld gekregen.

Bijna 100 agenten hebben woensdag op 16 plaatsen in Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk huiszoekingen gedaan in het kader van dit onderzoek, zo liet de openbaar aanklager in Stuttgart weten.

Uit onderzoek blijkt dat de man zich eind december 2015 onder een valse naam in het vluchtelingencentrum van Giessen, in de deelstaat Hessen, had opgegeven als Syrische oorlogsvluchteling. Begin 2016 deed hij in het Beierse Zirndorf een asielaanvraag. Hij kreeg een onderkomen en een vergoeding.

De man kwam drie maanden geleden in het vizier van de autoriteiten toen hij een pistool had verstopt in de toiletten van de luchthaven van Wenen. Toen hij het wapen wilde ophalen, werd hij op 3 februari gearresteerd en korte tijd vastgehouden. Hij had geen vergunning voor het wapen.

Het Openbaar Ministerie geeft donderdag meer uitleg over de zaak.