VIDEO. Miljoenen krabben vallen Cubaanse Varkensbaai binnen

Print
Jaarlijks ondernemen miljoenen krabben de tocht van het bos naar de Varkensbaai, dwars door Cuba. Een griezelig tafereel dat evenwel nodig is om de voortplanting van de soort te garanderen.

Een prettig uitzicht is het niet voor de Cubanen: een heus leger van rode, zwarte en gele krabben is de straat op getrokken en richt er bijzonder veel ravage aan. Noch autobanden noch zachte materialen in de huizen van omwonenden zijn veilig voor de scherpe scharen van de beestjes. Om die autobanden te repareren, maken de Cubanen gebruik van niets minder dan... condooms.

Al doen de dieren enkel wat de natuur hen heeft ingeprent: van de bossen naar de Cubaanse Varkensbaai trekken om er te paren en eitjes te leggen. "Ik weet dat dit elk jaar gebeurt en dus kan ik me er in principe op voorbereiden maar toch irriteert het me mateloos", zegt een Cubaanse restauranteigenaar aan Reuters. "Als een klant de deur opent, komen er meteen dertig tot veertig van die beesten binnengekropen. Dat is gewoon vies. Nee, wij verwerken de dieren niet in onze salades of andere gerechten."

Over een maand zal de overlast van de krabbeninvasie voorbij zijn. Dan gaan de krabben, inclusief hun nakomelingen, weer op pad.