Week van de Valpreventie zet woonzorgcampus Oleyck in beweging

Print
Landen - Eén op de drie 65-plussers in Vlaanderen valt minstens één keer per jaar. Zo'n valpartij heeft vaak nare gevolgen. Daarom werd in dagverzorgingscentrum ’t Binnenhof en woonzorgcentrum Oleyck van 24 tot 30 april extra aandacht aan dit thema besteed. Tijdens de zesde editie van Week van de Valpreventie lag de focus op actief bezig zijn, en dit op een veilige manier. Dus met aandacht voor valrisicofactoren zoals schoeisel, zicht, medicatie, voeding en gedrag in huis.

Ria De Coster, kinesist WZC Oleyck: “Stoornissen in evenwicht, spierkracht of mobiliteit zijn enkele van de belangrijkste risicofactoren voor een val. De beste remedie om valpartijen te voorkomen, is regelmatig bewegen. Beweging zorgt er namelijk voor dat je fit en gezond blijft en stimuleert ook je spierkracht, evenwicht en lenigheid. Met deze elementen voorkom je niet alleen het vallen, maar bescherm je jouw lichaam ook beter tijdens of na de val. Het hoeft niet om topsport te gaan, maar wel om een beweegactiviteit die je graag doet en die je over een lange termijn kan volhouden.”

Daarom stelde het paramedisch team voor de Week van de Valpreventie een ludiek activiteitenprogramma samen waarbij de klemtoon op bewegen ligt. Ze organiseerden sensibiliserende activiteiten zoals veiligheidsbingo en een quiz over vallen en slapen. Maar ze zetten de senioren uiteraard ook in beweging. Met een hindernissenparcours, ochtendgymnastiek, ritmisch drummen, dansen en zelfs een partijtje X-box Sport hebben de WZC-bewoners en DVC-bezoekers een actieve week achter de rug!

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio