Vermiste trekker (21) duikt op na 47 dagen in Himalayagebergte, vriendin overleden

Print

Een 21-jarige trekker uit Taiwan is gered nadat hij 47 dagen geleden met zijn vriendin vermist was geraakt in het Himalayagebergte. Zijn 19-jarige vriendin is omgekomen.

Het reddingsteam vond Liang Sheng Yueh in een canyon op ongeveer 2.600 meter hoogte in de buurt van Tipling in Nepal. Hij is naar een ziekenhuis in Kathmandu overgebracht.

“Hij kan traag spreken”, zegt zijn dokter aan de BBC. “Hij vertelde me dat zijn vriendin drie dagen geleden is overleden.”

Het lichaam van de jonge vrouw werd in de buurt gevonden. Dat is ook naar een ziekenhuis in Kathmandu gebracht voor een autopsie.

“Hij heeft ons verteld dat hij op sneeuw en water overleefde, en ook met wat zout dat hij meehad”, zegt Ang Tshering Sherpa van de Nepal Mountaineering Association. De man zou 30 kilo zijn vermagerd. Zijn haar zat vol luizen en een voet was bedekt met larven.

De twee studenten kwamen in februari aan in Nepal. Volgens de website missingtrekker.com had het koppel enkele tegenslagen voor ze aan hun trektocht begonnen, zoals verloren bagage. In Dhading werden ze op 9 maart voor het laatst gezien. Ondanks hevige sneeuwval zijn ze toen aan een trektocht begonnen.

Nadat ze zoals afgesproken op 10 maart geen contact met hun familie hadden opgenomen, werd de familie ongerust. Vijf dagen later vroegen ze hulp aan de autoriteiten.