POLL. Personeel NedCar wil geen werkdagen van 9 uur

Print
POLL. Personeel NedCar wil geen werkdagen van 9 uur

Foto: BELGAIMAGE

Het gaat VDL Nedcar momenteel voor de wind. De autofabriek in het Nederlands Limburgse Born, waar ook 300 provinciegenoten werken, produceert sinds vorig jaar in opdracht van BMW de Mini Cabrio en vanaf dit jaar ook de Mini Hatch. Daarvoor worden 1.200 nieuwe mensen aangenomen. Om al dat extra werk aan te kunnen, wil de directie bovendien werkdagen van 9 uur invoeren. Maar dat pikt het personeel niet.

Momenteel wordt er bij NedCar 8 uur per dag gewerkt. De directie wil meer wagens produceren, en wil daarom dat haar arbeiders elke dag een uur langer aan de slag blijven. Veel werknemers vinden echter dat hun werk nu al fysiek erg zwaar is. “We gaan nu kijken of we een tegenvoorstel kunnen doen, waarin de doelstellingen van het bedrijf gehaald worden zonder dat de werktijden verlengd hoeven te worden”, reageert voorzitter Jean Wouters namens de ondernemingsraad op L1.nl. “We onderzoeken nu een paar scenario’s, zoals het veranderen van het weekendrooster. Volgende week hopen we een concreet plan te hebben. Dat zullen we dan eerst voorleggen aan de collega’s, want we willen wel dat er een draagvlak voor is.”

Begin vorig jaar paste de directie van de fabriek de werkroosters al eens aan “om de werkdruk te verlichten”. Ook op die beslissing moest ze niet veel later terugkomen.