Amper een jaar nadat hij ze in de steek liet

Omstreden Advocaat keert terug naar Oranje als bondscoach: “Het is nog niet honderd procent”

Print
Omstreden Advocaat keert terug naar Oranje als bondscoach: “Het is nog niet honderd procent”

Foto: Photo News

Amper een jaar nadat hij het Nederlandse voetbalelftal de rug toekeerde voor een avontuur in Turkije, keert Dick Advocaat door de grote poort terug als bondscoach van Oranje. Dat is het resultaat van de klucht waarin het benoemingsproces verworden is, schrijven de Nederlandse kranten AD en De Telegraaf. Op enkele details na zou alles rond zijn. De voormalige trainer van de Rode Duivels krijgt met Ruud Gullit ook een rechterhand met naam.

De keuze voor Advocaat is opmerkelijk aangezien de Hagenaar in augustus 2016 de Nederlandse nationale voetbalploeg nog liet zitten voor een avontuur bij het Turkse Fenerbahçe. Op dat moment was Advocaat assistent van de inmiddels ontslagen bondscoach Danny Blind. Bij de Nederlandse voetbalbond leeft om die reden nog steeds het gevoel dat Advocaat hen in de steek gelaten heeft, schrijft het Nederlandse AD.

Dan is er nog de manier waarop diens aanwerving is verlopen. Technisch directeur Hans van Breukelen, die verantwoordelijk was voor de nieuwe bondscoach, hield kandidaten Henk ten Cate en Dick Advocaat allebei voor dat ze eerste keus waren. Nadat Fred Rutten bedankte als mogelijke assistent van Ten Cate zou Van Breukelen volgens Voetbal International tegen Ten Cate gezegd hebben dat Advocaat ook nog een mogelijke kandidaat is voor het bondscoachschap. Ten Cate was verbijsterd over deze ommezwaai en wilde niet langer verder gaan met de sollicitatieprocedure. Dat werd gisteren (woensdag, nvdr) al breed uitgesmeerd in de Nederlandse pers. “Een klucht”, klinkt het.

Hoe dan ook was Advocaat uiteindelijk de enige overgebleven kandidaat en begon de Nederlandse voetbalbond woensdag met de officiële invulling van de contracten. Met Ruud Gullit krijgt hij wel een grote naam naast zich als rechterhand. Vorig jaar lukte het Van Breukelen nog niet om de 54-jarige oud-topspeler te strikken als assistent van toenmalig bondscoach Danny Blind. Gullit is niet werkzaam bij een club, maar heeft wel contracten met grote televisieomroepen en is ook columnist bij De Telegraaf.

Advocaat: “Het is nog niet honderd procent”

Advocaat ligt nog tot 1 juni vast in Istanboel en de Turkse competitie duurt nog tot 4 juni. De 69-jarige trainer zei donderdag tegen de Nederlandse openbare omroep NOS dat hij eerst zijn contract bij Fenerbahçe uit wil dienen en dat hij zich daarna pas op Oranje richt. Wel moet hij het met de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) nog over een paar details eens worden.

“Het is nog niet honderd procent”, vertelde de voormalige bondscoach van België. Volgens Advocaat kan het afronden van het contract met de Turkse club nog wel enige tijd duren, en zal hij nog zeker vijf weken in dienst zijn van Fenerbahçe. Woensdag 31 mei zal interim-bondscoach Fred Grim daarom vermoedelijk nog de leiding hebben als Nederland oefent tegen Marokko. Advocaat kan dan op 4 juni debuteren in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Ivoorkust. Vijf dagen later staat de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg op het programma.

Advocaat bevestigde tegen de NOS alvast dat hij Ruud Gullit heeft benaderd voor de rol van assistent-trainer. “Ja, ik heb Ruud Gullit gevraagd. Maar hij moet eerst zelf rondkomen met de KNVB en daarna kunnen we samen bij het Nederlands elftal aan de slag. Daar ben ik blij om”, zegt Advocaat.

Fenerbahçe, de KNVB en Rob Jansen (zaakwaarnemer van Advocaat) gaan om de tafel om tot een akkoord te komen. Begin volgende week hopen de partijen een akkoord te hebben.